Barbora Kosinová učí děti číst, milovat, chápat a prožívat knihy

1. březen 2021, aktualizováno

Barbora Kosinová ze základní a mateřské školy v Hovorčovicích učí děti lásce ke knihám. Má mnoho neotřelých nápadů, i při výuce. Paní učitelku Báru mají děti rády. Stejně tak rodiče. Ti ji vloni navrhli do soutěže o Global Teacher Prize Czech Republic – odbornou cenu pro inspirující pedagogy a průvodce vzděláváním. Třídní třeťáků, Barbora Kosinová, se probojovala až do semifinále.

Na webu hovorčovické školy o sobě píše: „Nejraději trávím čas se svými syny a manželem. Rádi cestujeme do blízka i daleka, pěšky, na kolech, na lyžích. Ráda si užiju pěkné divadelní představení, koncert, ale i dobré jídlo. Mou velkou zálibou je dětská literatura i literatura o dětech.

Nejdůležitější je pro mne respekt jednoho člověka k druhému a vztahy mezi lidmi. Za velmi důležité považuji pochopení a podporu každého jednotlivého žáka a bezpečné prostředí bohaté na podněty. A nakonec a především, že učit se má smysl.“

Velká budova hovorčovické školy po rekonstrukci v roce 2017

Dlouhodobě se Barbora Kosinová věnuje zážitkovému čtení v mateřské i základní škole, jehož cílem je zvýšení motivace dětí ke čtení. Zábavnou formou a všemi smysly. O zážitkovém čtení vede přednášky a besedy s knihovníky, pedagogy nebo rodiči. Ve své profesní minulosti se věnovala výchově a vzdělávání neslyšících, působila ve vedení České komory tlumočníků znakového jazyka.

Spustit audio

Související