Jaroslav Petrouš má nakročeno k překonání světového rekordu

4. únor 2021, aktualizováno

Je reprezentantem České republiky v atletice, handicapovaným sportovcem a několikanásobným mistrem republiky v hodu diskem, oštěpem a vrhu koulí. Také Baristou roku 2004 (mistrem v přípravě kávy), zakladatelem Nadačního fondu KlaPeto a kávové značky Handicap Coffee. A navíc je Jaroslav Petrouš bojovníkem s nepřízní osudu.

Kávě se Jaroslav profesně věnuje dvě desítky let. „Je to moje životní vášeň, koníček i zaměstnání,“ říká. Na Mistrovství republiky v přípravě kávy v roce 2004 zvítězil. Pozoruhodné bylo, že tehdy pracoval jako obchodní zástupce v oboru káva, nikoliv jako profesionální barista. V následujícím roce reprezentoval Českou republiku na mistrovství světa ve Spojených státech. Umístil se v polovině startovního pole. Zjistil, že aby dostihl světovou špičku, musí se v oboru začít vzdělávat. Pustil se do toho, ale na podzim roku 2005 utrpěl zranění, které mu změnilo život.

Při paintballu skočil do výkopu a po dopadu si v koleni přetrhl všechny menisky, vazy a poškodil si čéšku. Následovalo několik let neúspěšného léčení, pobytů v rehabilitačních centrech a nesnesitelných bolestí, které znemožňovaly běžný život. V roce 2011 podstoupil dobrovolnou nadkolenní amputaci levé nohy. Říká, že amputace ho vrátila mezi zdravé.

Patří ke světové špičce v hodu diskem, oštěpem a vrhu koulí

Dál se věnuje kávě, školí odborníky, založil vlastní kávovou značku Handicap Coffee, na otázky týkající se kávy odpovídá v rozhlasových pořadech. Založil také nadační fond KlaPeto.  Fond mimo jiné organizuje charitativní projekt „Výstup na Sněžku“, který nejen finančně podporuje děti s handicapem. Devátý ročník se uskuteční v sobotu 29. 5. 2021, lze pomoct nejen účastí na výstupu, ale i nákupem benefičních triček.

V ČRo Region s redaktorkou Jolanou Novákovou

Jaroslav Petrouš patří k absolutní světové špičce ve svých atletických disciplínách. V první polovině února se s českou reprezentací tělesně handicapovaných sportovců zúčastní v Dubaji Grand Prix v atletice. Má šanci stát se nejlepším diskařem světa. „Disk je moje zamilovaná disciplína. V loňském roce jsem skončil na druhém místě ve světových tabulkách. K překonání rekordu mi chybí asi 2 a půl metru. Připravovat se teď v období pandemie můžeme jen v rámci svých možností, v domácím prostředí. Ale já jsem bojovník. Zkusím zabojovat a rekord překonat,“ usmívá se Jaroslav Petrouš. Držíme palce!

Spustit audio

Související