Bez velké změny. Bývalí starostové v nových volbách své místo v zastupitelstvu obhájili

15. září 2019 17:37

Nové obecní zastupitele si v sobotu zvolili obyvatelé Křivoklátu na Rakovnicku, Kněžiček na Nymbursku, Zlaté u Prahy, Bernardova na Kutnohorsku a v Praze - Nedvězí.  Nové volby se v obcích konaly kvůli rozpadu předchozích zastupitelstev. V Kněžičkách na Nymbursku a Zlaté u Prahy přišly k urně více než tři čtvrtiny voličů.

V Křivoklátu vybírali voliči ze čtyř kandidátek, nejvíce hlasů získalo uskupení Nezávislí - SNK, za které kandidovala i dosavadní starostka Libuše Vokounová. V sedmičlenném zastupitelstvu má tři mandáty, Vokounová celkově obdržela nejvíce hlasů. Dva získal Náš Křivoklát a po jednom mandátu Lepší Křivoklát a Pro Křivoklát. Z téměř šesti stovek voličů přišlo k urnám přes 300.

Voliči ve Zlaté vybírali mezi dvěma kandidátkami. Čtyři mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu má Společně pro Zlatou, Změna pro Zlatou získala tři křesla. Lídrem Společně pro Zlatou je dosavadní starosta Luboš Přibyl. Volební účast v obci dosáhla téměř 77 procent. Z 268 voličů přišlo k volební urně 198.

Bernardov má nové pětičlenné zastupitelstvo, voliči vybírali ze sedmi jednotlivých kandidátů. Nejvíce hlasů obdržela Libuše Loužilová, do zastupitelstva s ní usednou Nikola Sobkěvičová, Jan Pavel, Blanka Gajdošová a Bohuslav Kolínský. K urnám v obci přišlo téměř 56 procent voličů. Loni na podzim zvolený starosta Lubomír Koudelka již nekandidoval.

Obyvatelé Kněžiček vybírali ze dvou kandidátek, v sedmičlenném zastupitelstvu získalo o jedno křeslo více uskupení Za lepší Kněžičky před sdružením SNK Kněžičky 2019, jež získalo hlasy, které stačily na tři mandáty. Volební účast přesáhla 77 procent. Za lepší Kněžičky kandidoval také dosavadní starosta Miloslav Říha.

Nové zastupitele volili lidé i v pražské čtvrti Nedvězí, kde přišlo asi 30 procent voličů. Volit mohli pouze jednu kandidátku - SNK Nedvězí. Složení zastupitelstva se příliš nezmění, jedinou novou tváří je Ivan Nejedlý.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související