Bývalý partner neplatí výživné? Místo policie se obraťte na třetí stranu

Neplacení alimentů patří dlouhodobě mezi nejčastější trestné činy. Pro rodiče samoživitele se může jednat o zásadní problém, kvůli kterému trpí samozřejmě nejvíce děti. Kdo výši alimentů určuje, jak dlouho se musí platit a jakým způsobem lze dlužné částky vymáhat?

V situaci nezaplacených alimentů není bohužel nijak výjimečné, že se dítě dostane nezaviněně do situace, kdy namísto teplých obědů dostane jen svačinu z domu. V takových případech už bývá situace opravdu špatná. Rodiče přitom mají povinnost potomka zajistit, dokud není schopen se sám živit. Což platí také pro vysokou školu.

„Pokud dítě chodí na vysokou školu, soustavně se připravuje na své budoucí povolání a nemůže přitom vydělávat, mají oba rodiče povinnost ho živit i nadále po dosažení 18 let. Naopak platí, že pokud dítě nedosáhne 18 let a už nastoupí do zaměstnání, vyživovací povinnost vůči němu končí. V případě, že se dítě vdá nebo ožení, přechází vyživovací povinnost z rodičů na partnera podle toho, který z nich je v práci a přináší plat. V případě že ani jeden není v práci a nepřináší výplatu, povinnost přechází opět na rodiče,“ načíná téma vymáhání alimentů mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz Mgr. Kateřina Procházková.

Když totiž hovoříme o vyživovací povinnosti rodičů vůči dětem, peníze směřují vždy k potomkům. Nicméně u nezletilých děti finance putují do rukou tomu, kdo má dítě svěřené. „Posílají se nejčastěji na účet matky nebo otce, ale může to být i prarodič, kdo má dítě svěřené. Pokud je dítě dospělé, jdou výhradně do jeho rukou,“ doplňuje Kateřina Procházková.

Čtěte také

Výši alimentů stanovuje soud, který vychází z řady faktorů. Svoji roli hraje stáří dítěte, jeho potřeby, zdravotní stav, změny spojené se školou nebo nadání dítěte na určitý sport. „Přihlíží se také k tomu, aby se dítě podílelo na životní úrovni obou rodičů. Pokud je jeden rodič vyloženě bohatý, není možné, aby ho otec nebo matka odbyli pouhou tisícovkou, pokud se jim nechce platit.“

peníze

Pokud se rodiče rozvádějí, nejprve se vypořádá, kdo se o děti bude starat a kdo bude platit výživné. U nesezdaných párů musí po rozchodu řešit administrativní záležitosti ten, kdo má děti na starost.

Pokud ovšem nějaký čas nedostáváte soudem nařízené výživné, není ideální dávat trestní oznámení na policii. Alimenty vám totiž nevymůže. „Pokud se chcete domoci peněz, je ideální obrátit se na třetí nezúčastněnou stranu, která nebude vnášet do případu zbytečné emoce a pomůže s vymáháním pomocí exekutora. Je to nejrychlejší cesta, pokud dotyčný nějaké peníze má. Běžně v řádu měsíců si můžete přijít na peníze, která vám expartner dluží,“ upřesňuje mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz.

Spustit audio