Červených ploštic máme plnou zahradu, co jsou zač?

Jsou to ruměnice pospolné, kterým se lidově říká muzikant, maruška nebo kněžíček. Živí se sáním semen rostlin, mrtvých živočichů či vajíček hmyzu. Velmi často se vyskytují ve větších skupinách. A to od časného jara do pozdního podzimu. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Jestli jde o ruměnici pospolnou, ve střední Evropě velmi rozšířený druh ploštice, ze zahrady bych ji nevyháněl. Nijak jí neškodí. Pokud vám z nějakého důvodu vadí, zkuste ji ‚vytlačit‘ repelenty. Jedná se o velmi společenský druh. Již od časného jara se objevuje v houfech u zdí či pat stromů. Vyskytuje se v parcích, alejích s akáty nebo kaštany, na hřbitovech. Ve velkém počtu žije na lípách, občas i na akátech nebo tam, kde kvete sléz. Přestože ruměnicím sluneční svit nevadí, a občas máme pocit, že se vyloženě sluní, dávají přednost stinným místům. Jejich výrazné a kontrastní zbarvení, černé skvrny na červeném podkladu, je chrání před nepřáteli – ptáky. Dávají najevo, že nejsou jedlé.“

Další dotaz od vás, posluchačů, se týká mušek v bytě: Černé mušky mi létají po bytě, kde se vzaly a jak se jich zbavit? Ivan Dvořák říká: „To jsou mušky smutnice, jejich larvy žijí na ne zcela rozložené organické hmotě. Domů si je můžeme přinést s nevyzrálým kompostem (a to jsou třeba i substráty, které se prodávají v marketech), naopak nejsou ve značkových rašelinových substrátech.

Zcela ekologicky je zlikviduje asi centimetrová vrstvička křemičitého písku, kterou zasypeme povrch substrátu v květináči. Přes tu se nedostane do půdy samice, která by chtěla klást vejce, a larvy, které už v substrátu jsou, se udusí. Pokud máte smutnicí napadené velké množství květináčů, může pomoct zálivka s predátorem, hlísticí, která larvy ničí. A použít můžete také chemii, například tyčinky s hnojivem a insekticidem, granulát insekticidu s hnojivem Substral Careo, výluh z tabáku, tyčinky Natura Big Beat, Vitality komplex, hnojivo Floria s účinkem proti smutnicím.

Na dospělce funguje žlutá lepová deska, umístěná do květináče. Anebo příště zakoupený substrát před použitím dejte na půl hodiny do trouby na 90 °C.“

 

Spustit audio