Choroby a škůdci růží velmi citlivě reagují na počasí

Rzivost, padlí, černá skvrnitost. Každý pěstitel se s chorobami růží určitě setkal. Kdy je máme očekávat? Zatímco rez se objevuje už koncem června, další dvě choroby spíše o prázdninách. Padlí až v srpnu, v době větších bouřek. Všechny reagují velice citlivě na počasí. A co škůdci? Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Pokud bych měl vyjmenovat, co napadá růžové keře v průběhu sezóny, jako první bych zmínil mšice. O tom, že ‚zatočit‘ s nimi může třeba pořádná sprcha, mluvíme v reportáži, poslechněte si. Na jaře se někde ukáže také pilatka drobná. Když už jsou kvůli jejímu působení listy stočené do ruličky, žádným ošetřením je nenarovnáme. Ale můžeme si to zapamatovat pro příští rok, a 14 dní před tím, než se pilatka objevila, růže proti ní ošetřit.

Jiné pilatky vykusují do listů různě velké, různě tvarované dírky. Také můžeme pozorovat, že listy jsou jakoby stříbřité, to bývá způsobeno posátím pidikřískem. Pokud zasáhneme proti mšici, mají mnohé přípravky účinnost i proti dalším škůdcům.

Pokud jde o houbové choroby růží, pak kvalitní přípravky působí prakticky proti celému spektru těchto chorob. Vzhledem k tomu, že růže nejíme, nebyl bych tolik ostýchavý při užití přípravků konvenčních. Když nastudujete etikety a působení přípravků, můžete se omezit jen na několik málo účinných ošetření.

V mnoha případech je řešením chorob výběr vhodné odrůdy. Pokud s pěstováním růží teprve začínáte, nastudujte informace o tom, jak se odrůdy chovají, jak jsou náchylné k chorobám. A to z více zdrojů, ne jen od autora odrůdy. Sledujte, jak ta která odrůda dopadla ve srovnání s ostatními. Odrůdy s medailemi ze soutěžních rozárií nebo odrůdy označené ADR mají lepší předpoklady pro zdravý růst a hojné kvetení.“

Spustit audio

Související