Čočku s filetem ze sumce připravil pro Davida Prachaře Jaroslav Zahálka

Kuchař Jaroslav Zahálka pozval Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala na čočku s filetem ze sumce a slaninovou omáčkou. Chutnala i herci Davidu Prachařovi.

Sumec s čočkovým salátem, bramborovým pyré a slaninovou omáčkou

Jedná se o lehkou moderní verzi novoročního jídla, ve kterém by neměla chybět čočka. A navíc jsme použili francouzskou drobnou čočku, která se jen tak nerozvaří a je chuťově výborná.

Grilovaný filet ze sumce

Ingredience
  • 800 g sumce - 200 g filet ze sumce (jedna porce)
  • přepuštěné máslo
  • česnek
  • tymián
  • studené máslo

Postup:

Na pánev s přepuštěným máslem dáme filet kůží na pánvičku. Opečeme ho z obou stran celkem šest minut. Pokud bychom použili klasické máslo, tak hrozí, že by nám maso mohlo zhořknout.

Jedna porce by měla odpovídat přibližně 200 gramům sumce

Při pečení přidáme rozmáčknutý česnek, větvičku tymiánu a oříšek studeného másla. Tekutým máslem z pánve sumce při pečení průběžně poléváme. Omáčka tím získá lesk a bude hutnější.

Čočkový salát

Ingredience
  • drobnozrnná čočka
  • 1 mrkev
  • 1 šalotka
  • snítka plocholisté petržele
  • řepkový olej
  • bílý vinný ocet
  • sůl
  • pepř

Postup:

Čočku namočíme nadvakrát na pět až deset minut do vody. Doporučujeme namočit poprvé, po chvíli vodu vylít a použít novou. V první vodě se z čočky odstraní případný prach a nečistoty. Přidáme celou očištěnou mrkev, šalotku, tymián a plocholistou petržel.

Vaříme 10 až 15 minut na skus. Po uvaření vodu slijeme a čočku dáme stranou. Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme k čočce. Promícháme.

Dochutíme řepkovým olejem, vinným octem a plocholistou petrželkou. Dle chuti lehce osolíme a opepříme. Před podáváním čočku prohřejeme, získá tak lepší chuť.

Bramborové pyré

Ingredience
  • 100 g másla
  • kelímek smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • 750 g moučnějších brambor
  • 20 g soli

Postup:

Brambory uvaříme v osolené vodě. Na litr vody použijeme 20 gramů soli.

Jaroslav Zahálka si na konečné podobě jídel dává velmi záležet

Uvařené brambory propasírujeme přes jemné sítko a umístíme znovu na sporák. Pasírováním přes sítko si brambory zachovají jemnost a zároveň z nich nevznikne jakási pěna (jako když bychom šlehali kaši). Přilijeme smetanu, mléko a přidáme povolené máslo. Společně promícháme a podáváme.

Slaninová omáčka

Ingredience
  • 50 g prorostlejší slaniny
  • 1 cibule nebo šalotka
  • bobkový list
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • česnek
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 2 oříšky másla

Postup:

Slaninu nakrájíme na nudličky, které pozvolna restujeme na rozehřáté pánvičce. Slanina nám pustí tuk. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a orestujeme dohněda.

Závěrečné ochutnávání

Přidáme bobkový list, tymián a rozmáčknutý česnek. Vše zarestujeme. Poté zalijeme drůbežím vývarem a vaříme dvě hodiny. Uvařenou omáčku propasírujeme přes jemné sítko.

Co je to přepuštěné máslo?

Přepuštěné máslo se připravuje pomalým přepouštěním (rozehříváním v nádobě ve vroucí vodní lázni) másla, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi, až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200-250 stupňů) než původní máslo (150-180 stupňů). Také disponuje mnohem delší trvanlivostí i mimo lednici, kde je pak prakticky věčný. Správně připravené vydrží měsíce, pokud ho uchováváte v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě.

Patrik Rozehnal, Jaroslav Zahálka, Naďa Konvalinková, David Prachař

Přepuštěné máslo se používá na smažení nebo pečení, kde se cení nejen jeho výše uvedené vlastnosti, ale i slabě nasládlá jemně oříšková chuť a vůně.

Jaroslav Zahálka

Vyučil se v gastronomickém učilišti v Praze - U Krbu. Je členem Clubu des Chefs des Chefs, který sdružuje kuchaře, kteří připravují menu pro hlavy státu. Tvrdí, že práce kuchaře je úžasná, když jí máte rádi. Každý den můžete objevovat nové a nové věci, ochutnávat suroviny a jídla, o kterých někteří lidé nemají ani ponětí, že existují, anebo si je ani nebudou moct nikdy dovolit. S tímto oborem se dá i hodně cestovat a poznávat jiné kuchyně a produkty. Vaří s láskou, poctivě a miluje českou kuchyni.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.