Dobroty s příběhem míří z Davle až na Šumavu. Malá potravinářská dílna běží naplno navzdory zavřeným kavárnám

14. únor 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Místo velkých balení pro kavárny se teď častěji nakládají menší sklenice určené pro domácnosti

Sociální podnik Dobroty s příběhem sídlí v domku na kraji Davle. Už mnoho let tam pracují lidé s mentálním postižením, kteří v malé dílně vyrábějí nakládané sýry a utopence. Až donedávna dílna zásobovala hlavně restaurace a kavárny v okolí. Kvůli protiepidemickým opatřením se ale ze dne na den ocitla bez odběratelů.

Navzdory všem překážkám dílna naštěstí běží dál. Vedoucí Daniel Pastva má pro svoje zaměstnance stále práce dost a za dveřmi výrobny to hučí jako ve včelím úle. Stoly jsou plné nakrájené zeleniny, sýrů a špekáčků. „My tady vyrábíme takové delikatesy. Jsou to nakládané hermelíny a utopence. Pak ještě děláme pivní sýr, romadúr a brynzové kuličky,“ vysvětluje usměvavá asistentka Veronika Neubertová, která dohlíží na hladký průběh výroby.

„My jsme byli zaměření hlavně na dodávání do gastro provozů, což nám tvořilo asi 80 procent všech našich prodejů,“ říká vedoucí provozovny Daniel Pastva. Teď jsou ale kavárny a restaurace zavřené, a tak bylo nutné proměnit obchodní strategii a zaměřit se na trochu jiné zákazníky. Nakládané hermelíny si lidé mohou objednávat prostřednictvím internetu až do svých domovů. „Výroba se hodně změnila, protože dříve jsme vyráběli hlavně velké gastro balení, které se vyrábí o dost jednodušeji než malé skleničky. Teď vyrábíme pro malé obchůdky a pro koncové zákazníky.“

Jirka nakládá utopence pro Dobroty s příběhem už od roku 2008

Odvézt balík je poměrně jednoduché, ale odvézt balíček, ve kterém jsou zrající sýry, to zase tak jednoduché není. I s tím si ale dokázali v Dobrotách s příběhem poradit. „Jeden z našich kamarádů měl přepravní společnost a vozil chladícími vozy různé zboží pro gastro provozy a to mu všechno skončilo. Přemýšlel, jak ty chladící vozy využije. No a tak jsme společně zkusili dělat klasickou službu, kterou znáte od České pošty, že vám to prostě přiveze na adresu,“ vysvětluje Daniel Pastva. „Začínali jsme Praha a střední Čechy a postupně jsme se rozšířili skoro po celé republice. Kurýr vám klidně přiveze vychlazené Dobroty s příběhem až na Šumavu.“

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související