Dobroty s příběhem míří z Davle až na Šumavu. Malá potravinářská dílna běží naplno navzdory zavřeným kavárnám
Sociální podnik Dobroty s příběhem sídlí v domku na kraji Davle. Už mnoho let tam pracují lidé s mentálním postižením, kteří v malé dílně vyrábějí nakládané sýry a utopence. Až donedávna dílna zásobovala hlavně restaurace a kavárny v okolí. Kvůli protiepidemickým opatřením se ale ze dne na den ocitla bez odběratelů.
Navzdory všem překážkám dílna naštěstí běží dál. Vedoucí Daniel Pastva má pro svoje zaměstnance stále práce dost a za dveřmi výrobny to hučí jako ve včelím úle. Stoly jsou plné nakrájené zeleniny, sýrů a špekáčků. „My tady vyrábíme takové delikatesy. Jsou to nakládané hermelíny a utopence. Pak ještě děláme pivní sýr, romadúr a brynzové kuličky,“ vysvětluje usměvavá asistentka Veronika Neubertová, která dohlíží na hladký průběh výroby.
„My jsme byli zaměření hlavně na dodávání do gastro provozů, což nám tvořilo asi 80 procent všech našich prodejů,“ říká vedoucí provozovny Daniel Pastva. Teď jsou ale kavárny a restaurace zavřené, a tak bylo nutné proměnit obchodní strategii a zaměřit se na trochu jiné zákazníky. Nakládané hermelíny si lidé mohou objednávat prostřednictvím internetu až do svých domovů. „Výroba se hodně změnila, protože dříve jsme vyráběli hlavně velké gastro balení, které se vyrábí o dost jednodušeji než malé skleničky. Teď vyrábíme pro malé obchůdky a pro koncové zákazníky.“
Odvézt balík je poměrně jednoduché, ale odvézt balíček, ve kterém jsou zrající sýry, to zase tak jednoduché není. I s tím si ale dokázali v Dobrotách s příběhem poradit. „Jeden z našich kamarádů měl přepravní společnost a vozil chladícími vozy různé zboží pro gastro provozy a to mu všechno skončilo. Přemýšlel, jak ty chladící vozy využije. No a tak jsme společně zkusili dělat klasickou službu, kterou znáte od České pošty, že vám to prostě přiveze na adresu,“ vysvětluje Daniel Pastva. „Začínali jsme Praha a střední Čechy a postupně jsme se rozšířili skoro po celé republice. Kurýr vám klidně přiveze vychlazené Dobroty s příběhem až na Šumavu.“
Související
-
Patrik Pařízek sbírá poklady ze šuplíků. Lidem radí, jak natáhnout kukačky
Berounský rodák Patrik Pařízek propadl kouzlu starých hodin. Sběratelskou vášeň přetavil v profesi a se společníkem vybudovali jedinečné hodinářství.
-
V Prokopském údolí je krásně, i když mrzne nebo prší
V Prokopském údolí na okraji Prahy je krásně za každého počasí. Redaktorku Báru Kvapilovou o tom přesvědčil strážce přírody Ondřej Vítek.
-
Rodinná firma ze středních Čech vyrábí originální dřevěné bubny. Oblíbili si je jazzmani i rockeři
V truhlářské dílně ve vesničce Sluhy nedaleko Prahy vznikají originální bubny s jedinečným zvukem. Podle přání hudebníků je vyrábějí otec a syn Vágnerovi.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?