Domácí špecle s vepřovým masem a hořčicí nadšeně ochutnal fotograf Robert Vano

Špecle jsou vynikající těstoviny, které se dělávaly pod Alpami, ale díky Rakousko – Uhersku zdomácněly i u nás. Kdysi se tenké těsto odškrabávalo přímo z prkénka nad hrncem. Šéfkuchař Jan Smrž z restaurace Historie v Praze má ale fígl na jejich výrobu. Jeho špecle s vepřovou panenkou a hrubozrnnou hořčicí ochutnal i fotograf Robert Vano.

Domácí špecle s vepřovou panenkou

Ingredience na 3 porce:

6 vajec

420 g hladké mouky (na 1 vajíčko 70 g mouky)

špetka muškátového květu

špetka soli

450 g vepřové panenky

snítka rozmarýnu

3 kávové lžičky hrubozrnné hořčice

3 lžičky smetany

Postup:

Vajíčka, špetku soli a špetku muškátového květu v míse vyšleháme, postupně přidáme hladkou mouku a vymícháme těsto do hladka. Těsto by mělo být husté.

Předem dáme vařit vodu se špetkou soli a potom přes lis na brambory rovnou do vařící vody zaváříme špecle. Délka špeclí je určená množstvím těsta v lisu na brambory.

Špecle vaříme zhruba 2 minuty, když vyplavou na povrch, vyndáme je cedníkem, propláchneme studenou vodou, aby se nelepily, a promícháme s troškou oleje.

Maso nakrájíme na plátky a zprudka orestujeme na pánvi na troše oleje dorůžova. Pak přidáme čerstvý rozmarýn, maso osolíme až později. Přidáme hrubozrnnou hořčici, smetanu a necháme lehce zredukovat.

Nakonec vložíme do pánve s masem i špecle a lehce promícháme. Na talíři ozdobíme osmaženou cibulkou.

Špecle

Špecle se řadí do vaječných těstovin, původně rakouské jídlo. Klasické špecle se odkrajují z prkénka – těsto se ve slabé vrstvě natáhne na vál a nožem se odsekávají nudličky -  ale pro zjednodušení lze použít i lis na brambory (ne na halušky!). Na rozdíl od slovenských halušek neobsahují brambory. Hodí se i v kombinaci s houbami nebo na sladko s mákem (bez muškátu).

Jan Smrž

Vyučil se na Střední škole gastronomie v Jablonci nad Nisou. Uvažoval tehdy i o kariéře automechanika, ale nakonec zvolil kuchařinu. Má rád českou kuchyni a přípravu jídel s historií. Nepohrdne ani mezinárodními recepty.

Při vaření zapojuje kreativitu a zažívá pak uspokojení z kvalitně připraveného jídla. Ve volném čase hraje fotbalgolf, chodí do přírody se psem nebo přítelkyní.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka