Efektivní sebeobrana. Díky Krav Maze se mohou cítit bezpečně děti, dospělí i senioři

Z hlediska bezpečí je nejpraktičtější umět bránit sám sebe. O výuku efektivních principů, jak čelit útokům, se snaží mimo jiné Krav Maga, sebeobranný systém, který staví tréninkové lekce na snadných a logických postupech. V intenzivních situacích musíte ostatně reagovat okamžitě.

Systém reálné sebeobrany Krav Maga vznikl v Izraeli, i když úplný původ má ve skutečnosti v někdejším Československu. Zvláštní název pochází z hebrejštiny a znamená „boj zblízka“. Na rozdíl od jiných podobných sportů ale neučí, jak bojovat, nýbrž, jak se bránit.

„Krav Maga je neúčinnější sebeobranný systém na světě. Na počátku se vyučoval pouze jako vojenský obranný systém. Později byla ale vyvinuta i takzvaná civilní varianta, která lidi učí, jak se zachovat v situacích, kdy je někdo ohrožuje nebo napadne,“ říká instruktor Krav Magy Josef Šedivý.

Pro muže i ženy všech věkových kategorií

Krav Maze se mohou věnovat muži, ženy i děti. Výukový systém je přizpůsoben každé skupině. Trénovat tak mohou ženy i muži společně, existují ale i kurzy výhradně pro ženy, speciálně pro děti a extra také pro seniory.

Krav Maga je vhodná i pro ženy

„Učíme nejen sebeobranné techniky, ale především taktiku, jak se v určitých situacích zachovat. Samotný boj by měl být až poslední možností. Radíme proto lidem, jak určitým momentům předcházet, kdy je nejlepší utéct a jak se zachovat poté, co se s nastalou situací nějak vypořádají,“ vysvětluje Josef Šedivý.

Vzhledem k tomu, že Krav Maga zájemce učí, jak zvládnout nepříjemné situace, které je mohou venku potkat, neprobíhá trénink pouze v tělocvičně, ale čas od času i v terénu - tedy třeba v parku, v dopravním prostředku nebo v baru.

„Při výuce Krav Magy se věnujeme i psychické odolnosti. Ta bývá často klíčová ve chvíli, kdy se člověk dostane do nějaké ohrožující situace,“ dodává Josef Šedivý.

Zájemci o sebeobranný systém Krav Maga se mohou účastnit pravidelných tréninků, ale třeba i krátkodobých nebo dokonce jednorázových kurzů. Potřebné informace najdete na internetové adrese http://kravmaga.cz/.

Spustit audio