Jak připravit grilovaného candáta s cukrovým hráškem? Recept předvedl Filip Sajler

Filip Sajler, jeden z Kluků v akci, naučil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala připravovat grilovaného candáta s cukrovým hráškem a vinným sabayonem. Uvařil ho v tržnici a restauraci nazvané Pankrácký rynek. Ochutnala i zpěvačka Petra Černocká.

Grilovaný candát s cukrovým hráškem

Ingredience
  • filet z candáta
  • 150 až 200g hráškových lusků
  • 2 limetky
  • máslo
  • 2 žloutky
  • sůl
  • cukr
  • pepř
  • bílé víno

Postup:

Filátka candáta nakrojíme na straně kůže, aby se maso při přípravě nezkroutilo.

Na hodně rozpálenou pánev dáme máslo a následně vložíme candáta kůží na pánev. Necháme přibližně 1 až 2 minuty zapéct. Nelekejte se, pokud se kůže přilepí k pánvičce. Jde o běžný stav. Kůže se po chvíli sama odlepí.

Filip Sajler, Petra Černocká a Patrik Rozehnal

Poté pánev dáme stranou a candáta obrátíme. Maso tak samo na zbytkovém teple dojde. Nakonec maso osolíme a můžeme posypat nastrouhanou citronovou kůrou (kůru nezapomeneme před strouháním dobře omýt) a lehce zakápneme limetkou.

Na rozpálenou pánev dáme máslo a přidáme hráškové lusky a zprudka opečeme.

Vinný sabayon

Ingredience
  • 2 žloutky
  • 250 ml dezertního vína
  • limetková šťáva
  • lžíce másla
  • sůl
  • cukr

Postup:

Do kovové nebo skleněné misky nad kastrol s vroucí vodou dáme žloutky, nakrájenou petrželku, lžičku másla, špetku soli a cukru. Přilijeme bílé víno a limetkovou šťávu. Šleháme 5 až 8 minut do zpěnění a zhoustnutí. Pak odstavíme z plotny.

Filip Sajler a ryba na grilu

Filet z candáta podáváme s vařeným bramborem, těstovinami nebo také rýží. Vinný sabayon slouží jako omáčka na lososa.

Filip Sajler

Vaření miluje a říká, že člověk se stále musí učit, protože kdo je připraven, není překvapen. Při vaření zdůrazňuje maximální jednoduchost, tradiční kuchařské postupy a čerstvé suroviny. Vaří rád i doma. Miluje bramborák, bramboračku, smažený řízek, knedlíky s vajíčkem, zkrátka českou kuchyni.

Ve volném čase hraje florbal, jezdí na snowboardu nebo zkouší wakeboarding. Je blázen do rychlých aut, závodů do vrchu a hip-hopu. Koření to život!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...