Jak se bránit, když vám druhý rodič omezuje styk s dítětem

Rozvod nebo rozchod partnerů není nikdy příjemná záležitost. O to horší potíže nastávají, jsou-li ve hře děti. Kromě dělení majetku je v takovém případě nutné svěřit potomky někomu do péče, případně stanovit, kdy je bude vídat druhý rodič. Jak se takové situace řeší?

Někdy jeden z rodičů brání kontaktu dítěte s druhým rodičem. Pokud k tomu nejsou nějaké pádné důvody, může se poškozený rodič bránit a setkávání s potomkem se domoci. Nemusí se ale hned nutně obracet na soud, který je v mnoha případech zdlouhavý.

Může o pomoc zažádat na odboru sociálně-právní ochrany dítěte, který podobné problémy řeší. Jeho pracovníci pak celou situaci přezkoumají. Pokud tento krok nezafunguje, je třeba zvolit soudní cestu.

„Je dobré zažádat ještě předtím o takzvané předběžné opatření, které dočasně upraví styk dítěte s druhým rodičem. Rozhodování soudu může totiž trvat i několik měsíců," říká JUDr. Eva Ondřejová s vlastní advokátní praxí v Praze.

Za určitých okolností může soud vyslechnout a vzít v potaz i názor, respektive přání samotného dítěte. „Nový občanský zákoník stanovuje, že se předpokládá, že dítě starší 12 let je schopné vyjádřit svůj názor a má schopnost si samo informace utřídit. V takovém případě je možné jej u soudu vyslechnout a takovému názoru by se měla dávat přednost,“ dodává advokátka s tím, že je možné požádat také o setkání s psychologem a řešení situace spolu s ním, pokud dítě k druhému rodiči nechce chodit.

Spustit audio