Jak uskladnit brambory, aby nevyklíčily? Pomůže jedno obyčejné koření!

13. září 2019

Když skladujeme větší množství brambor ke konzumaci, často se stává, že vyklíčí. Jak tomu zabránit? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„S kolegou jsme nedávno vedli ‚akademickou debatu‘ na téma brambory. Já začal tím, že zahrádkáři si podle mě pěstují několik odrůd brambor. Jednu velmi ranou, na jídlo v létě, další dvě rané na uskladnění, pak takovou, aby z ní byl výborný salát na Vánoce a další, která se dá jíst třeba až do nových brambor.

Kolega namítal, že takhle už to nikdo nedělá. Lidi si ‚nasadí‘ pár velmi raných odrůd, a protože nemají sklep, další už nakupují. Hned jsem přispěchal s několika osvědčenými tipy, jak brambory úspěšně skladovat, i když nemáte vhodný sklep.

Do chatky na zahradě nebo na balkon stačí dát bednu vyloženou polystyrénem, aby brambory nenamrzaly. Později, když už je venku pořádný mráz, vezmete brambory domů. ‚Tam ale začnou klíčit a už nejsou vhodné k jídlu,‘ namítl kolega. Ale já vím, že pokud se k bramborám do pytle přidá plátěný sáček s kmínem, koření je brzdí v klíčení a to i v teple bytu. Dokonce se prodávají vícevrstevné ‚bramborové‘ pytle na doma s kapsičkou na kmín, vhodné do bytu, nebo i do spižírny v paneláku.

V případě takového uchování je důležité nechat brambory po sklizni asi 14 dnů vydýchat a zahojit v teplotách okolo 15 °C. A pak je teprve uložit do sklepa nebo do výše zmíněné bedny.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.