Jak vylepšit rodinný rozpočet? Pro radu můžete zajít za finančním poradcem

Finanční poradenství není určené jen lidem s nadbytkem peněz. Služba by měla zahrnovat rady a způsoby, jak lépe a chytře hospodařit s penězi. Poradce by proto měl zvládnout pomoci zejména v situacích, kdy máte obtíže vyjít s finančními prostředky a nepočítáte s rezervou pro případ nemoci nebo ztráty zaměstnání.

Význam správného finančního poradce spočívá v tom, že by měl mít takzvanou finanční gramotnost a znát principy peněz. Měl by znát postupy, kterými lze docílit, aby se peníze zhodnocovaly.

„Jednotlivé finanční produkty si každý může najít sám na internetu, když na to přijde. Ale finanční poradce se v nich umí orientovat a ví, které z nich jsou vhodné právě pro vás a pro vaši životní situaci,“ říká finanční poradkyně Gabriela Černá.

U rezerv počítejte s inflací

Finanční poradce dokáže klientovi poradit se spořením, se zajištěním na stáří, s půjčkou, s hypotékou, s pojištěním a dalšími oblastmi. Nejdůležitější je však vytváření rezerv a to krátkodobých, dlouhodobých a střednědobých. Zároveň je třeba myslet na inflaci.

„To znamená, že si své rezervy musíme proti inflaci chránit. Když například vím, že u dlouhodobé rezervy je inflace 2 až 3 procenta, musím peníze uložit někam, kde bude roční zhodnocení vkladů víc jak 2 až 3 procenta,“ vysvětluje Gabriela Černá.

Finanční poradce by vám nejdřív měl vypracovat finanční analýzu. Porovnat vaše příjmy a vaše výdaje, ať už vaše osobní nebo celé rodiny, a pak doporučit řešení finanční situace.

„Pokud se rozhodnete využít finančního poradce, nepůjde o jednorázovou záležitost. Služba finančního poradce je dlouhodobá, protože je potřeba o svých penězích rozhodovat dlouhodobě. V západních zemích je běžné, že finanční poradce je rodinný přítel, a rodina bez něj neudělá v oblasti financí jediné rozhodnutí,“ podotýká Gabriela Černá.

Za služby finančního poradce se u nás neplatí. Odměnu dostávají od finančních institucí, jako jsou banky a pojišťovny.

Spustit audio