Jan Kratochvíl servíroval telecí líčka na víně s bramborovo-celerovou kaší a špenátem, ochutnával Petr Kotvald

Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem se ozvali z kuchyně restaurantu Ke Tvrzi v Předboji na Praze-východ. Jan Kratochvíl připravil telecí líčka na červeném víně s bramborovo-celerovou kaší. Naučili jsme se triky, které bramborovou kaši povznesou do výšin, a dozvěděli jsme se, jak udělat líčka, aby se rozpadala.


Jan Kratochvíl

Pochází z kuchařské rodiny, vařil v Praze u Radka Šubrta, tři roky sbíral zkušenosti v Anglii a chvíli také v Mexiku. Miluje českou i klasickou evropskou kuchyni, je dravý, usměvavý a vaří s láskou k surovinám. V kuchyni je rád, když každý umí všechno a dokáže toho druhého zastoupit. Rád poslouchá hudbu při vaření. Bydlí ve srubu za Prahou a vymýšlí recepty pro své hosty.


Petr Kotvald

Je to rozezpívaný muž, který vaří jen proto, aby přežil. Víc se rozvaří prý o víkendech. Jeho favority na talíři jsou: losos na grilu s dlouhou rýží na chilli oleji s marinovanými rajčátky, roštěná na houbách s houskovým knedlíkem a lívance z kynutého těsta se skořicovým cukrem. Knedlo-vepřo-zelo prý nejedl už léta. Levou zadní zvládne třeba i nepečený dort s ovocem. Dozvíte se také, jestli někdy zpíval o jídle a jak to dělá, že je tak hubený.

Telecí líčka na červeném víně s bramborovo-celerovou kaší a špenátem


Telecí líčka na červeném víně:

4 telecí líčka – cca 1,5 kg masa, půlku celeru, 4 větší mrkve, půlka petržele, cibule, rajčatový protlak, červené víno, sůl, pepř, tymián a rostlinný olej

Postup:

Telecí líčka nasolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme olej a líčka ze všech stran opečeme do zlatova. Dáváme pozor, aby se maso nespálilo. Následně je z kastrolu vyndáme a vložíme do něj nakrájený celer, mrkev, petržel a uděláme zeleninový základ. Jakmile zelenina začne zlátnout, přidáme cibuli a tymián. Opět dáváme pozor, aby se nám zelenina nepřipekla, protože jinak by nám omáčka zhořkla.

Telecí líčka v hrnci

Přidáme dvě lžíce rajčatového protlaku, který hodně orestujeme (cca 2 minuty), zalejeme červeným vínem, které necháme vyvařit a přidáme maso. Podlijeme vývarem nebo vodou. Maso necháme zhruba hodinu dusit úplně do měkka. Šťávu zredukujeme (svaříme, aby se táhla jako sirup), přecedíme, dochutíme solí, čerstvým mletým pepřem a můžeme servírovat.

Bramborovo-celerové pyré:

brambory, celer, kostka másla, voda, sůl a citronová šťáva

Propasírovaná bramborová kaše

Postup:

Uděláme si bramborovou kaši. Zvlášť si připravíme na másle jemně orestovaný a podušený celer, který rozmixujeme. Můžeme přidat i trochu vody a kostku másla. Podle chuti dosolíme a přidáme trochu citronové šťávy. Rozmixovaný celer postupně přidáme do kaše. Poměr brambor k celeru je jedna ku jedné. Ale můžeme také ubírat podle toho, co máme raději.


Špenát:

listový špenát, šalotka, česnek, oříšek másla, sůl, pepř

Postup:

Najemno nakrájme šalotku a česnek, zpěníme na másle a přidáme listový špenát. Dochutíme (sůl a pepř). Necháme provařit.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.