Kapličku v Kostelíku zachránil místní spolek, teď jsou v ní koncerty nebo přednášky

3. září 2019

Už jen vnější omítky chybí spolku v Kostelíku na Rakovnicku, aby dokončil kompletní opravu tamní kapličky svaté Máří Magdaleny z roku 1871. Ještě před deseti lety církevní stavba uprostřed malé vísky v křivoklátských lesích chátrala.

„Tady na horním trámu hnízdili ptáci,“ ukazuje hned u vchodu zakladatel spolku Kostelík Petr Klaub. „Ptáci se sem dostali okny, protože ta neměla skla. Přímo nad oltářem byla díra do stropu. Zatékalo sem sanktusovou věžičkou, kde chyběl poklop. Všude byly opadané omítky. Prostě kaple byla zdevastovaná.“

První, do čeho se spolek pustil poté, co dostal kapli od církve do výpůjčky, byla právě oprava věžičky nad půlkruhovým presbytářem. Byla velmi špatně přístupná, proto na malou náves museli pozvat velký jeřáb.

Po věžičce přišel na řadu interiér – sundávání omítky, výměna podbití, výmalba. Složité bylo i zasklení oken. „Před těmi více jak 140 lety se používala odlišná skla,“ vysvětluje Petr Klaub. „A my jsme měli problém najít tak tenká skla, aby do oken pasovala.“ Jedinečnou památkou je v kapli lustr. „Podle informací památkářů jsou na něm nejcennější foukané skleněné tyčky, na konci zatočené. Je vzácností, že se nám lustr nepoškozený dochoval až do dnešních dnů.“ Za zmínku stojí i zvon ve věžičce, který je z 15. století.

Dohromady už na opravu lidé ze spolku získali 650 tisíc korun, nechali na ní ale i stovky hodin dobrovolnické práce. Každým rokem taky v červenci pořádají benefiční festival Skotsko v Kostelíku. Výtěžek jde na aktivity spolku, jako je právě oprava kaple, ale taky třeba obnova cesty nebo švestkové aleje.

Kaplička ve vesnici Kostelík na Křivoklátsku

Kaple v Kostelíku dělá radost nejenom místním nebo turistům. Z obnovy státem chráněné stavby se radují i památkáři, jak potvrzuje Eva Volfová z Národního památkového ústavu. „Kaple ideálním způsobem dotváří prostor návsi. Ta je velmi hezká, se zachovalými objekty lidové architektury, s kamennými zdmi. I když tu není žádná plošná památková ochrana, není tu žádný estetický problém. Je to velmi líbezné prostředí pro památku té kaple,“ popisuje Eva Volfová.

Lidé se v kapličce scházejí na přednášky nebo koncerty. Zájemci o prohlídku se musí dopředu ohlásit, přes léto je ale kaplička otevřená pravidelně – každou sobotu od 15 do 16 hodin. To se tam scházejí místní ženy, které si dají společně kávu a proberou, co nového.

Seriál Zapomenuté památky středních Čech vysíláme od 3. září každý všední den v 9:10 a 18:50, články s fotografiemi najdete zde.

Spustit audio