Kateřina Cajthamlová: Jarní bylinky nám s hubnutím moc nepomohou. Platí to i pro kopřivu

19. květen 2022

Na jaře mnozí zkoušejí zhubnout i pomocí léčivých bylin. Z 10 nejznámějších, které jsme vybrali, může mít na hubnutí vliv jenom jedna. Všechny ale mohou pomoci s některými zdravotními problémy, ať už samotné, nebo v kombinaci s jinými druhy, například v čajích.

„Pokud chcete začít užívat léčivé bylinky, nezapomeňte se nejprve poradit se svým lékařem. Některé totiž mají spoustu vedlejších účinků a mohou reagovat s vašimi léky. Takže na to dávejte pozor,“ uvádí Kateřina Cajthamlová své jarní bylinkové desatero.

Typickou bylinou, kterou často právě na jaře, využívají lidé k detoxikaci a údajnému rychlému zhubnutí, je kopřiva dvoudomá.

Kopřiva dvoudomá

„Kopřiva funguje jako diuretikum neboli zvyšuje vylučování vody ledvinami. Takže vy sice ztrácíte kila, ale s hubnutím tuku se vůbec nic neděje. Pokud někdo užívá kopřivu na hubnutí a po čase se nechá zkontrolovat, zjistí, že se pouze dobře odvodnil. Jinak ale kopřiva pomáhá například proti vodnatosti, zmírňuje otoky a pomáhá i při problémech urologického původu. Může také trochu ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Při vředech a hnisavých zánětech kůže se používá jako dezinfekce,“ popisuje lékařka účinky kopřivy.

Kateřina Cajthamlová vybrala do svého žebříčku celkem 10 jarních bylin. Jsou to: kopřiva dvoudomá, prvosenka jarní (petrklíč), sedmikráska, jitrocel kopinatý, pampeliška (smetanka) lékařská, plicník lékařský, čekanka obecná, jahodník obecný, jetel luční a česnek medvědí.

Poslechněte si v záznamu pořadu jaké mají tyto byliny účinky a s jakými zdravotními problémy vám mohou pomoci. Dozvíte se také, která z nich a jakým způsobem, může mít trochu vliv na hubnutí.

Spustit audio