Kateřina Cajthamlová: Našim játrům prospívá to, co zároveň pomáhá i při hubnutí

31. březen 2022

Játra jsou vnitřní orgán, který zastává velké množství funkcí. Jejich špatná stav působí řadu závažných zdravotních problémů. Při správné životosprávě však mají velkou schopnost regenerace.

Játra váží asi jeden a půl kila a jsou naším největším vnitřním orgánem. Vyskytují se v břišní dutině těsně pod bránicí vpravo, to znamená na druhé straně než je srdce. Jsou centrálním orgánem metabolismu a mají řadu dalších funkcí. K poškození jater může dojít z mnoha důvodů, ale dobrou zprávou je, že velmi dobře regenerují. Už jedna jejich třetina stačí k tomu, aby dorostla do původní velikosti. Základní funkce je schopná plnit i pouhá jedna jejich pětina.

Jak tedy můžeme játra zregenerovat? „Játrům ulevíme, když nasadíme tzv. hepatoprotektivní dietu, tedy když jim několik měsíců až let dáme čas, tak od určité fáze se je podaří zregenerovat,“ říká Kateřina Cajthamlová a vysvětluje, co je pro takovou dietu zásadní.

„Na prvním místě je nutné vynechat alkohol. A potom omezit všechno uzené, to znamená i uzeniny, uzené sýry, uzené ryby a všechno slané. Je potřeba přidat dobře stravitelné bílkoviny, což bohužel nejsou ty živočišné, ale jsou to spíše rostlinné bílkoviny. Dobré je také velké množství různých oříšků a semínek, protože ty jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které játrům velmi prospívají. No a ovoce i zelenina. Játrům tedy prospívá to, co zároveň prospívá i hubnutí a zároveň pomáhá k odstranění různých metabolických chorob.“

Jak poznáte, že vaše játra nefungují správně? Jaké jsou hlavní příčiny jejich onemocnění? Poslechněte si v záznamu celého pořadu. Uslyšíte také odpovědi doktorky Kateřiny Cajthamlové na telefonické dotazy posluchačů.

Spustit audio