Kdy vysazovat a jak správně řezat živé ploty

15. listopad 2019

Vhodným termínem výsadby pro opadavé prostokořenné sazenice je buď podzim po opadu listů, nebo jaro do rašení dřevin. Stálezelené a jehličnaté sazenice s balem vysazujeme na jaře, do začátku května, nebo na přelomu léta a podzimu. Kontejnerované sazenice sázíme v průběhu celého roku, kromě zimního období. A kdy prořezávat? Odpoví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„U opadavých listnáčů je vhodné provedení řezu po výsadbě, z důvodu srovnání velikosti a objemu podzemní a nadzemní části rostlin. Provádí se hluboký řez rovněž na lepší rozvětvení dřevin, rostliny seřízneme na 0,15 – 0,20 metru nad povrchem půdy. Provádění hlubokého řezu závisí zejména na druhu, hustotě a postavení pupenů na výhonech. Pokud provedete takzvaný vysoký řez, vyraší jen vrcholové pupeny, porosty nebudou husté. U jehličnatých a stálezelených dřevin se v případě nutnosti provádí opravný řez, jinak se k řezu po výsadbě nepřistupuje.

A kdy provádět udržovací řez? V prvním vegetačním období rostliny zpravidla neřežeme, dochází k obnově kořenového systému. V zimním nebo předjarním období druhého roku provedeme hluboký řez až do 2/3, čímž podpoříme tvorbu výhonů a nárůst bočního obrostu.

Druhý rok v létě zakracujeme letorosty do tvarových proporcí plotu. V zimním období třetího roku provádíme zakrácení ve tvarových proporcích plotu. Hloubka řezu je odvislá od vzrůstnosti dřeviny, volíme střední až hlubší řez. Třetí rok v letním období přistupujeme k tvarování plotu. V dalších letech už tvarujeme pravidelně. Hloubka řezu bude přiměřená tvorbě bočního obrostu. Málo řezané dřeviny se nevětví, nehoustnou, prosychají.

Mladý živý plot - Carpinus betulus (habr obecný)

U jehličnatých dřevin se provádí řez jedenkrát ročně v požadovaných tvarových proporcích. Neprovádí se zpětný řez dřevin. Vývoj dřevin je pomalejší ve srovnání s předchozí skupinou, vyjma dřeviny rodu Larix (modřín). U stálezelených dřevin se přistupuje k provádění hlubokého řezu dle druhu dřeviny. Některé dřeviny jako Laurocerasus, Ilex, Pyracantha, Mahonia, Ligustrum, Buxus snášejí hluboký řez, jiné nikoli (Viburnum).“

Spustit audio