Když slova nestačí. Čočkový salát se zastřeným vejcem si vychutnal Pavel Šporcl

Tři druhy čočky a zastřené vejce tvoří hlavní složky salátu Michaely Zemanové, kuchařky z pražské restaurace Fresh Salut. Jednoduchý, ale chuťově pestrý recept překvapil i houslistu Pavla Šporcla, který dorazil na ochutnávku. A mimo jiné vyprávěl, jak se hraje na housle na ulici, v metru nebo na nádraží.

Čočkový salát ze tří druhů čoček

50 g černé čočky
50 g zelené čočky
50 g červené čočky
několik ředkviček
několik cherry rajčátek
snítka tymiánu
4 jarní cibulky
sůl, pepř
1 polévková lžíce balzamikového octa
olivový olej
šťáva z půlky citronu
4 vejce
1 lžíce octa
řeřicha na ozdobu

Postup:

Čočku propereme pod tekoucí vodou, přebereme a uvaříme v osolené vodě na skus. Každou čočku vaříme zvlášť!

Přidáme natrhané lístky tymiánu, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, šťávou z citronu a balzamikovým octem

Po uvaření čočku smícháme a přidáme na větší kousky nakrájená cherry rajčata, ředkvičky a jarní cibulku.

Přidáme natrhané lístky tymiánu, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, šťávou z citronu a balzamikovým octem. Vše promícháme a necháme odležet.

Podáváme se zastřeným vejcem a řeřichou. Můžeme servírovat nejen jako hlavní chod, ale také například jako přílohu k masu.

Zastřené vejce

4 vejce
400 ml vody
1-2 lžíce octa
sůl

Postup:

Na přípravu ztracených vajec si připravíme hrnec s větším průměrem. Naplníme ho vodou a dáme vařit. Vejce vyklepneme do mističky nebo hrníčku. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit bublinky a voda se začne pomalu vařit, vlijeme do ní připravený ocet.

Hostem pořadu byl Pavel Šporcl

Vodu v hrnci roztočíme, aby vznikl vír, do jehož středu vlijeme vejce, každé zvlášť. Počkáme, až se uvaří během asi 3 minut (žloutek musí zůstat tekutý). Vír v hrnci se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku.

Michaela Zemanová

Stará se o kuchyni v restaurantu Fresh Salut, který je součástí hotelu Absolut v Praze – Holešovicích. Má ráda českou kuchyni a preferuju hledání moderních přístupů. Snaží se něco odlehčit nebo použít současné metody. Ale svíčková podle ní zůstane stále stejná, je to klasika.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka