Koberce rostlin našich babiček: barvínek, škornice nebo plamenky

29. březen 2019

Potřebujete zakrýt nevzhledné místo na zahradě? Chcete doplnit vyšší trvalky polštáři květů půdopokryvných rostlin? Vsaďte na ozkoušené rostliny, které krášlívaly zahrady našich babiček. Barvínek, škornici nebo plamenky. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barvínek je stálezelená drobnolistá, plazivá trvalka. Pokud znáte brčál, pak víte, co je barvínek. Nejčastěji se pěstuje barvínek či brčál menší, Vinca minor. Mívá světle modré, výjimečně fialové nebo bílé květy, existují odrůdy s bíle či žlutě probarvenými listy. Citlivější na mráz je velkolistý barvínek větší, Vinca major.  I ten má květy modré, listy zelené, panašované. Roste na světle, ve stínu, na vlhkém i suchém stanovišti.

Škornice je rostlina vlhčího světlejšího stínu. Nebo alespoň místa, chráněného před poledním sluncem. Patří mezi trvalky, kterým se říká hajničky. Některé škornice jsou stálezelené, některé opadávají. Časně na jaře kvetou drobnými žlutými, oranžovými, růžovými či červenými květy. Mně připomínají trošku zvonky. Rozrůstají se podzemními oddenky, dobře se ujímají na novém místě.

Phlox subulata Temiskaming

Koberce drobných kvítků, které zkrášlí skalku, suché zídky i záhony, to jsou plamenky neboli floxy. Jsou nenáročné, daří se jim na sluníčku nebo v mírném stínu, v hlinitopísčité propustné půdě, nepotřebují příliš mnoho živin. Aby vám nezačaly polštáře rostlin od středu usychat, po odkvětu je dobré je sestřihnout. Trsy se pak zahustí novými výhony. Floxy si můžete namnožit letním řízkováním nebo dělením trsů.“ 

Spustit audio