Králičí stehno v červeném víně a roláda z králičího hřbetu pro hlasatele Alexandra Hemalu
Pro další recept Pochoutek na talíři jsme si zajeli do restaurace Deer v Praze na Starém Městě. Šéfkuchař Jiří Eberl připravil králíka na dva způsoby – jednak stehno na víně, ale i hřbet v podobě rolády. Jako přílohu zvolil karotkové pyré a vařené brambory. Nad nazdobeným talířem si liboval i hlasatel Alexander Hemala.
Králičí stehno na víně
Ingredience:
2 králičí stehna
1 větší mrkev
1 větší petržel
½ menšího celeru
2 menší cibule
2 snítky tymiánu
50 g slaniny
50 ml smetany
sůl
pepř
300 ml červeného vína
3 lžíce olivového oleje
oříšek másla
Postup:
Králičí stehna vykostíme – špičkou nože pomalu odřežeme maso od kosti. Maso osolíme, opepříme, vkládáme klínek slaniny a zabalíme do válečku.
V hrnci rozpálíme 3 lžíce olivového oleje, opečeme ze všech stran maso a vyndáme. Na stejném tuku orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, vše více do tmava. Vytvoříme základ, přidáme kosti z králíka a červené víno. Lehce zavaříme, přidáme opečené králičí stehno a podusíme.
Vodu doléváme dle potřeby během dušení. Dochutíme dle chuti solí a pepřem. Vaříme cca 1,5 – 2 hodiny.
Zeleninu poté přecedíme a použijeme pouze omáčku. Tu zredukujeme na potřebné množství a zjemníme přidáním kousku másla.
Roláda z králičího hřbetu
Ingredience:
hřbet a pupek z 1 králíka
1 vejce
100 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
Postup:
Hřbet očistíme od blan i od tuku. Pupek dáme na stranu. Z toho, co odřízneme, vytvoříme fáš. Odřezky tedy rozmixujeme ponorným mixérem nebo mlýnkem na maso, přidáme 1 vejce a 100 ml smetany. Fáš bude mít konzistenci hustší kaše.
Na potravinářskou folii rozložíme plátky slaniny, tu potřeme připravenou fáší z králíka. Hřbety nasolíme, opepříme a položíme je na slaninu s fáší. Vše nakonec zabalíme do rolády.
Roládu balíme do potravinářské fólie a pevně stáhneme, aby držela válcový tvar. Ve fólii vaříme pozvolna ve vodní lázni nebo na páře cca 60 – 70 minut při 60°C.
Karotkové pyré
Ingredience:
1 větší šalotka
200 g karotky
1 špetka soli
1 lžíce cukru
šťáva z půlky citronu
trochu smetany na zjemnění
trochu másla
Postup:
Připravíme si na másle základ ze šalotky a soli, na to pokrájíme karotku, zalijeme vodou a lehce podusíme.
Pak scedíme, rozmixujeme a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Můžeme zjemnit troškou smetany.
Jako přílohu podáváme brambory.
Jiří Eberl
Vyučil se v Karlových Varech v Grand hotelu Pupp. Lásku k jídlu získal po svém strýci. Vaří s gustem, ale doma si také s oblibou odpočine. Má rád čerstvé suroviny a rád hostům nabízí to, co dává česká příroda a místní farmáři. Prošel mnoha restauracemi, ale dnes šéfuje kuchyni v Deer restaurantu v Praze v Michalské ulici v Domě u dvou jelenů
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.