Kuřecí prso s pečenou dýní a bramborovým pyré potěšilo známého moderátora Alexandra Hemalu

Úžasně šťavnaté a chutné kuřecí prso s kostí i kůží připravil s bylinkovým máslem šéfkuchař restaurace v Chateau st. Havel v Praze Zdeněk Jánský. Potěšil tak nejen moderátory Pochoutek na talíři Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala, ale i jejich hosta – bývalého hlasatele Alexandra Hemalu.

Kuřecí prso s pečenou dýní

Ingredience na 4 porce:

4 kuřecí prsa s kůží a kostí

250 g másla

1 svazek tymiánu

2 stroužky česneku

sůl

pepř

Na pyré z brambor:

1 kg brambor

300 ml mléka

200 g másla

sůl

Na pečenou dýni:

1 dýně hokaidó

1 citron

1 snítka tymiánu

sůl

pepř

Postup:

Celou 250 g kostku másla necháme při pokojové teplotě změknout, osolíme jí špetkou soli, lehce opepříme, přidáme 2 – 3 snítky drhnutého tymiánu a česnek nasekaný najemno. Vše dobře promícháme, aby nám vzniklo bylinkové máslo.

Kuřecí prso položíme kůží na prkénko a těsně podél kosti do něj zavedeme nůž a vytvoříme kapsu, kterou ještě prstem prohloubíme. Postupujeme opatrně, abychom maso nepoškodili. Bylinkové máslo nejlépe cukrářským sáčkem vpravíme do připraveného otvoru. Pokud sáček nemáme, máslo necháme trochu ztuhnout, nakrájíme ho na plátky a vložíme do masa.

Na pánvi kuře opečeme dozlatova nejprve na straně s kůží, pak ho otočíme a následně dáme do trouby upéct. Je dobré vždy každé maso péct – pokud má kůži – nejprve na straně kůže, protože ta nám zadržuje tuk. Ať už se jedná o tuk v mase nebo z másla. Pečeme při teplotě 160 °C asi 15 minut.

Jsou dva způsoby, jak kuře upravit tak, aby zůstalo maso šťavnaté. Buď ho naklepeme na výšku 3 cm a z obou stran opečeme, ale naklepáním porušíme tuková vlákna masa a to má tendenci se vysušovat. Lépe rychle opéct z jedné strany a dát dopéct do trouby. Druhý prvek je mít opravdu kvalitní kuře.

Dále si připravíme přílohy:

Brambory překrájíme na co nejmenší kousky, aby byly brzo vařené a dáme vařit do osolené vody. K uvařeným bramborám přidáme máslo, vlažné mléko, přisolíme a buď ručně metličkou (kaše) nebo robotem s metlami vyšleháme dojemna (pyré).

Dýni neloupeme, rozdělíme na čtvrtky, vydlabeme jádřinec a nakrájíme ji na klínky. Vložíme jí do pekáčku, osolíme, opepříme, vymačkáme na ni citron a přidáme snítku tymiánu. Dýni dáme péct na 120 °C na 40 minut. Během pečení nemusíme obracet, jen po upečení promícháme.

Zdeněk Jánský

Zdeněk Jánský pochází z Nového Strašecí, pracoval v hotelu Intercontinental v Praze a v současnosti zastává pozici šéfkuchaře v restauraci Chateau St. Havel v Praze Krči. Nemůže říct, že by nějakou kuchyni preferoval. Připravuje rád ryby na všechny možné způsoby.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.