Léto na grilu: Udělejte si skvělý burger z hovězího krku s cibulovým chutney

Šéfkuchař pardubické restaurace Hogo Fogo Jan Brandejs nás naučil burgr z hovězího krku s cibulovým chutney, cuketovými hranolky a hořčicovým dresingem. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal přizvali ke stolu i moderátora a milovníka dobrého vína Martina Severu.

Ingredience
  • hovězí krk
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • houska
  • plátky sýru čedar
  • slanina
  • ledový salát
  • rajče
  • nakládaná okurka
  • cibulové chutney

Postup

Maso můžeme koupit už namleté od řezníka nebo si ho namlít doma. Pokud si budeme vybírat maso pro vlastní mletí, dávejme pozor, aby nebylo příliš libové, protože právě tuk nám maso spojí a není třeba přidávat vajíčko ani strouhanku. Takto připravené maso je vhodné i pro lidi s bezlepkovou dietou.

Maso ochutíme pouze solí a pepřem. Můžeme ale přidat i nasekanou listovou petržel, uzenou papriku, sušenou cibuli (můžeme dát i čerstvou nebo marinovanou v oleji).

Maso dobře promícháme a vytvoříme placky 1 cm vysoké (ideální výška pro dobré propečení masa), které ugrilujeme na grilu rozpáleném na 200 °C. Grilujeme přibližně 4 až 5 minut z každé strany. Záleží na tom, jak propečené maso chceme mít. Propečenost masa lze poznat buď stiskem masa, nebo speciálním teploměrem.

Maso na grilu

Na grilu si prohřejeme vnitřní stranu housky, na kterou rozetřeme cibulové chutney a ugrilované maso.

Před podáváním dáme na grilované maso i plátek sýru cheddar, který se nám na maso hezky zapeče.

Přidáme dokřupava ugrilovanou anglickou slaninu, nakrájenou kyselou okurku a rajče. Na závěr dáme ledový salát a druhou část housky. Aby vše drželo, propíchneme hotový burgr špejlí.

Při konzumaci (i v restauraci) se nebojíme jíst burgr rukama. Použití příboru je sice možné, ale ve světě není příliš běžné.

Podáváme s cuketovými hranolky a přidáme hořčicový dresingem.

Ingredience
  • majonéza
  • zakysaná smetana
  • hrubozrnná hořčice
  • sůl
  • pepř

Hořčicový dresing

Všechny ingredience v misce promícháme, aby se nám spojila chuť, a necháme odležet. Podle chuti osolíme a opepříme.

Ingredience
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 150 g cukru (ideálně třtinový, může být i krystal či krupice)
  • 100 ml červeného vína
  • 50 ml vinného octa
  • 3 červené cibule
  • 2 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku

Cibulové chutney

Červenou cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do kastrolu. Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, cukr, med, nové koření a hořčičné semínko. Vše zalijeme vínem a octem, přidáme asi půl lžičky soli a zvolna za stálého míchání přivedeme k varu.

Vaříme bez zakrytí tak dlouho, dokud se tekutina zcela neodpaří. Křehkou cibuli necháme vychladnout.

Cuketové hranolky

Na tyto hranolky vám stačí jedna cuketa. Cuketu nakrájíme na tvar hranolků a dáme na gril. V průběhu grilování potíráme domácím pestem.

Burgr z hovězího krku
Ingredience
  • bazalka
  • rukola
  • parmazán
  • piniové oříšky
  • olivový olej

Domácí pesto

Všechny suroviny rozmixujeme, zakápneme olivovým olejem a promícháme. Máme hotovo.

Jan Brandejs

Vařil ve známých pardubických hospodách, než si otevřel tu vlastní s kavárnou dohromady a dal ji název Hogo Fogo. Předtím si také na čas odskočil vařit do Velké Británie, kde začínal jako umývač nádobí a zemi opouštěl na pozici šéfkuchaře. Používá čerstvé suroviny a tvrdí, že se nesmí zanedbat příprava. Miluje omáčky – třeba svíčkovou nebo rajskou a taky uzené vepřové maso.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

3 x Hurvínkovy příhody

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka