Na fotkách sdílí s lidmi nejkrásnější chvíle života. Fotografka Pavla Sirůčková se kvůli fotce ale klidně poválí i v bahně

31. březen 2021

Pavla Sirůčková se kvůli dobré fotce nebojí plazit trávou nebo válet v bahně. Krásu nachází v nejobyčejnějších věcech kolem nás. I když pracuje na letišti, fotografování je její velká vášeň. Fotí kamarády, přírodu i bábovku doma v kuchyni. Její poslední projekt přispěl k obnově varhan v Evangelickém kostele v Kladně.

 

S fotografiemi Pavly Sirůčkové se lidé mohli setkat naposledy na výstavě v Evangelickém kostele v Kladně. Poeticky tam zachytila příběh obnovy varhan a přispěla tak k jejich rekonstrukci. „Moje kamarádka, což je vlastně sbormistryně toho Evangelického kostela, mne požádala, jestli bych nechtěla nafotit varhany, ale až to bude hotový, až to bude pěkný. A mne napadlo udělat z toho takový fotopříběh,“ usmívá se Pavla Sirůčková, která vytvořila černobílou sérii fotografií, která umožňuje lidem podívat se na hudební nástroj od toho, kdy byl rozebrán na jednotlivé součástky až po výslednou kolaudaci.

Teorie chaosu

Pavla Sirůčková sice pracuje na letišti, ale fotografování je její velký koníček. S fotoaparátem v ruce světem chodí už osm let. Velkým oceněním její práce bylo semifinále soutěže NIKON KALENDÁŘ 2019. S fotografií Strážci světla se dostala mezi stovku nejlepších snímků. Známí o ní říkají, že ji často vidí ležet na zemi u sněženky, čtyřlístku či sedmikrásky. „Spousta věcí je na zemi, i když fotím malé děti a zvířata, tak musím dolů na ty kolena, až na břicho a trošku se poválet v bahně, ale ty fotky jsou potom z jiného úhlu a vypadá to pěkně.“

Fotí doma, na zahradě i na výletech po okolí, ale nebrání se ani experimentům. Jedním z náročných projektů byly fotošaty, kdy její fotografie ozdobily originální oděvy. Pavla Sirůčková ráda s fotoaparátem v ruce sleduje i životy ostatních lidí. Největším úspěchem je pro ni, když lidem vyfotí svatbu, později zaznamená narození dítěte a rodina se k ní potom s každou další událostí znovu vrací.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.