Netradičním „vánočním stromkem“ pobavíte sebe, děti nebo vnoučata

10. prosinec 2021

Cypřišky, jalovce, túje, buxus, drátovec, pro odvážné třeba kaktusy. Pokud máte smysl pro humor a pro jednou oželíte tradiční vánoční stromek, můžete letos „ustrojit“ nějakou jinou rostlinu. Nabízíme tipy Ivana Dvořáka z časopisu Zahrádkář:

„Ozdobit můžeme třeba i fíkus benjamín nebo nějakou palmu, ibišek, který pěstujeme jako pokojovou rostlinu, a budeme bez obav, že je teplo domova předčasně probudí k životu. Ani v případě cypřišů nebo cypřišků, které se občas dováží, by to neměl být problém. Pocházejí z oblastí, kde je i zima teplá. Teplo bytu by měly zvládnout. Ovšem těm světle zeleným homolím, nastříkaným nastříbrno, které se prodávají, už nemůžete ublížit víc, než jim ublížil ten lak. A tak je můžete mít v místnosti po celou dobu Vánoc. Obyčejně to pak už ‚nerozdýchají‘.

Vraneček (Selaginela jori) je rod vytrvalých rostlin řazených do příbuznosti plavuní

Pokud byste chtěli jako ‚vánoční stromek‘ použít některou z výše zmíněných stálezelených dřevin, znamenalo by to mít je po dobu Vánoc vždy přes den v teplé místnosti a na noc je dávat takzvaně k ledu, do chladna. Aby se větvičky neprobudily a nezačaly prorůstat. Rostliny se obvykle prodávají v kontejneru, který udržuje bal vlhký, zalévání v tom krátkém vánočním čase není potřeba.

Túje

Netradiční ‚vánoční stromky‘, ať už z kaktusu nebo z fíkusu, jsou spíš na mezidobí, kdy vám vlastní děti odrostou a vnoučata jsou ještě tak malá, že stromek moc nevnímají. Protože pak už si jim netroufnete takový ‚stromek‘ předložit. Anebo ho můžete připravit pro starší vnoučata, která už k vám chodí sama na návštěvu, aby se u babičky a dědy nasmála, co to zase ti dva vymysleli.“

Spustit audio

Související