Lukáš Hejlík uvařil dýňové risotto s parmezánem

V naší rozhlasové kuchyni se objevil zkušený kuchař, farmář a kavárenský odborník v jedné osobě, který je ale hlavním povoláním herec. Patří mezi mladou generaci a ženy na něm mohou oči nechat. Jmenuje se Lukáš Hejlík a v Pochoutkách uvařiil dýňové risotto s parmezánem.

Lukáš vám prozradil, kolik chová ovcí a jak se k tomu dostal, jak vypadá jeho ovčí hotel, proč miluje dýně a jaká jídla z nich vaří. Dozvěděli jste se také, proč ho lidé v menších městech posílají do pizzerie a slyšeli jste, jak mu jde napovídání pěti gastronomických slov Nadě.

Dýňové risotto:
1 muškátová dýně (může být i hokkaido, máslová nebo z Mantovy), kulatozrnná rýže (např. Arborio), 2 litry kuřecího nebo zeleninového vývaru, malé máslo, cibule, 2 dcl bílého suchého vína, 80 g parmezánu, sůl a pepř

Postup:
Dýni naporcujeme na malé kousky, dáme vařit do vody. Po změknutí vyjmeme a propasírujeme nebo rozmixujeme na jemné pyré.

Dále si připravíme vývar a udržujeme ho při horké teplotě. Na pánvi zpěníme na másle cibulku nakrájenou najemno a pak opražíme rýži. Počkáme do chvíle, než začne chytat lehce barvu a při ponoření palce do vrstvy rýži ucítíme rovnoměrné teplo.

Dýňové risotto - detail

Pak zchladíme studeným bílým vínem a po odpaření doléváme průběžně vývarem, aby se rýže lehce topila. Na začátku tohoto dolévání přidáme i dýňové pyré, lehce přisolíme a opepříme a postupně udržujeme rýži v husté kašovité konzistenci.

Když už je skoro měkká, přidáme polovinu nastrouhaného parmezánu a oříšek másla a necháme chvíli odpočinout. Nakonec servírujeme s trochou parmezánové posypky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka