Petr Tyrichtr připravil telecí řízek s bramborovým salátem a domácí majonézou, ochutnával Rey Koranteng

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se vydali do Prahy za zkušeným šéfkuchařem Petrem Tyrichtrem. Ten vlastní a provozuje restauraci Krystal Mozaika Bistro, kde se vaří z čerstvých surovin. Pro Pochoutky na talíři připravil telecí smažený řízek s bramborovým salátem s domácí majonézou.

Jako hlavní degustátor přišel do kuchyně sledovat přípravu i moderátor Televizních novin Rey Koranteng. Dozvěděli jste se, jaké jídlo mu kdo vařil v dětství a proč nezná tolik jídla z Ghany, odkud pochází jeho tatínek. Prozradil něco o tom, jak se stravuje, když hlásí zprávy, co vaří dcerám a jak se o něj starají o víkendu.

Ingredience
  • Telecí řízek (6 porcí):
  • 900 g očištěného telecího hřbetu (telecí kýty) pokrájené na plátky,
  • strouhanka,
  • vejce a hladká mouka na obalení,
  • 350 g másla na přepuštění a smažení

Postup:
Telecí maso rozklepeme, osolíme a obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Smažíme na přepuštěném másle, což ovšem vyžaduje kontrolu teploty smaženého jídla. Pánev nesmíme tolik rozpálit, jinak by se řízek víc spálil. Máslo řízku dodá charakteristickou vůni a chuť. Přepuštěné máslo získáme zbavením syrovátky a vody z klasického másla. Získáme tak průhlednou tekutinu.

Telecí řízek se smaží

Ingredience
  • Domácí majonéza:
  • domácí creme fraiche (30% zakysaná smetana),
  • 150 ml slunečnicový olej,
  • 2 lžíce citronové šťávy,
  • 1 ks žloutek,
  • mletý bílý pepř,
  • 1 vejce,
  • sůl

Postup:
Do mixéru rozklepneme vejce, přidáme žloutek se solí, pepřem a na nejvyšší stupeň umixujeme. Pravidelným pramínkem přiléváme olej do šlehače tak, aby vznikla hladká majonéza. Nakonec přidáme citronovou šťávu. Majonézu můžeme ještě dochutit solí a pepřem. Domácí majonézu uchováváme vždy v chladu a neskladujeme ji dlouho.

Kořenová zelenina na bramborový salát

Ingredience
  • Bramborový salát (6 porcí):
  • 1 kg brambor na salát (lojnatých, u nás charlotte - v obchodech uváděno jako varný typ A), 
  • 80 g celeru,
  • 80 g petržele,
  • 120 g mrkve,
  • 80 g cibule,
  • 300 g domácí majonézy,
  • 80 g okurky kyselé znojemské,
  • sůl,
  • pepř na chuť,
  • pažitka na ozdobu

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, ochladíme a následně oloupeme. Suroviny nakrájíme, necháme vychladit, uležet a smícháme s nakrájenými brambory a domácí majonézou. Salát necháme uležet, propojí se tak jeho chutě. K řízku je zvyklost podávat citron, který zvýrazní chuť masa.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.