Špagety s pancettou a domácím pestem z medvědího česneku od Jana Bušiny

Šéfkuchař Jan Bušina nás pozval na palubu plovoucího hotelu, který kotví u Rohanského ostrova na Vltavě v Praze a jmenuje se GreenYacht Hotel. Uvařil špagety s pancettou a pestem z medvědího česneku.

Hlavním degustátorem a hostem byl moderátor zpráv na TV Prima Karel Voříšek.

Špagety s pestem z medvědího česneku:

Na těstoviny si připravíme 1 balíček vaječných sušených těstovin, sůl, olivový olej, pancettu, suché bílé víno.

Na pesto potřebujeme 150 ml extra virgin olivového oleje, medvědí česnek, jednu hrst čerstvého špenátu, petržel, parmazán, italský sýr Pecorino, bazalku, pistáciové oříšky a slunečnicová semena.

Patrik Rozehnal, Karel Voříšek, Naďa Konvalinková a Jan Bušina

Co je pancetta?

Italská slanina, která je připravovaná z nasoleného a okořeněného vepřového boku.


Postup:

Nejprve si uděláme pesto, které připravíme ze všech ingrediencí (medvědí česnek, špenát, petržel, nastrouhaný parmazán a sýr Pecorino, bazalka, pistáciové oříšky a slunečnicové semena), které na závěr zalejeme olivovým olejem a tyčovým mixerem rozmixujeme.

Pokud nemáte zkušenost s medvědím česnekem, pak jeho listy pořádně omyjeme a necháme okapat.

Pancettu nakrájíme na větší kousky a na pánvičce ji orestujeme. Na závěr zalejeme trochou bílého vína spolu s vodou, vytvoříme tak omáčku, do které dáme předvařené těstoviny (předvaříme ve vroucí, hodně osolené vodě; na tři litry vody až 80 g soli.)

Jan Bušina krájí italskou slaninu

Když jsou uvařené all dente (na skus), slijeme je a servírujeme na talíře. Přidáme pesto z medvědího česneku, orestovanou pancettu a podle chuti posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme zelenou petrželkou. Ihned podáváme.


Jan Bušina

Tento mladý kuchař na lodi GreenYacht Hotel začínal a po sběru zkušeností jinde se na ni zase po čase vrátil. Jak sám říká, voda a místo mu prostě chybělo. Pracoval tak například v restauraci Cowboys, nebo podniku Da Emanuel, kterou vlastní proslulý Emanuel Ridi.

Spolupracoval dokonce na natáčení kuchařského pořadu S Italem v kuchyni, kde Ridimu asistoval při přípravě pokrmů. Jan Bušina miluje jak českou, tak i italskou kuchyni. Možná proto i do Itálie jezdí rád na dovolenou. Byl tam už 18krát.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.