Irský guláš od šéfkuchaře Michala Rešetára ochutnala Světlana Nálepková
Vzali jsme vás do pravé irské hospody nazvané James Joys Irish Pub, kterou najdete v Praze na Starém Městě. Na irské stew neboli něco jako náš guláš, pozvali i herečku a zpěvačku Světlanu Nálepkovou.
Irské Stew (irský guláš):
600 g hovězího masa (např. kližka, přední, zadní), 600 g cibule, brambory, žampion, mrkev, rajčatový protlak, šebestiánský špek, petržel, bobkový list, nové koření, pepř černý (mletý), sůl, 0,5 litru piva, např. Guiness).
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na silné plátky. Dáme na pánvičku s rozpáleným olejem (cca 3 až 4 mm oleje), kde cibuli opečeme do zlatova. Nesmíme ji spálit! Přidáme maso nakrájené na větší kostky a trochu rajčatového protlaku, který zarestujeme. Maso osolíme a opepříme. Následně zalejeme připraveným vývarem a černým pivem (ideálně např. Guiness). Pro vůni přidáme trochu nakrájeného špeku a koření.
Dusíme do chvíle, dokud nám maso nezměkne. Musíme však hlídat, aby se nám pivo s vývarem nevyvařilo a proto neustále doléváme. K dolévání lze použít i vodu.
Přidáme nakrájené brambory, žampiony a mrkev. Podusíme přibližně dalších 15 až 20 minut. Za tu dobu nám všechno změkne a získáme správnou hustotu a nemusíme tak pokrm dále zahušťovat. Pokud ale jídlo chceme mít hustější, použijeme jíšku. Jako přílohu podáváme jen chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.