Zelňačku z uzených žebírek od šéfkuchaře Jana Prchlíka ochutnal fotograf Robert Vano

Do restaurace Špejchar v Praze-Horních Počernicích jsme pozvali na zelňačku z uzených žebírek fotografa Roberta Vana. K jídlu má blízko. Napsal a nafotil vlastní kuchařku. Polévku nám uvařil a naučil zdejší šéfkuchař Jan Prchlík.

Zelňačka z uzených žebírek:

Ingredience
  • 250 g kysaného zelí
  • vývar z uzených žeber
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • slunečnicový olej
  • cibule
  • smetana ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • brambory
  • jíška
  • houby (lišky)
  • petrželka

Postup:

1. Z uzených žebírek si připravíme vývar, který nezapomeneme přisolit. Maso ve vodě vaříme asi půl hodiny.

2. Kysané zelí si překrájíme, aby v polévce nebyly velké kousky. Šťávu ale nevyléváme! Do hrnce nalijeme slunečnicový olej a necháme předehřát. Cibuli nakrájíme najemno. Nasypeme do hrnce a necháme zpěnit dorůžova. Poté zaprášíme červenou paprikou a promícháme. Ihned zalijeme připraveným vývarem.

3. Přidáme kysané zelí i se šťávou. Provaříme až do změknutí zelí - přibližně 15 minut.

Lišky, brambory a maso ze žebírek

4. Nakonec zahustíme jíškou (ze sádla a mouky). S množstvím jíšky pracujeme opatrně, jinak bude polévka příliš hustá. Obvykle stačí maximálně dvě polévkové lžíce jíšky. Provaříme přibližně 15 minut.

Jan Prchlík přilévá vývar

5. Na závěr přilijeme smetanu pro zjemnění a opět provaříme. Dochutíme solí a pepřem.

6. Maso z žebírek okrájíme a spolu s nakrájenými uvařenými brambory a nakrájenými houbami orestujeme na pánvičce a polévku tím při podávání ozdobíme. Na závěr posypeme čerstvou petrželkou.

Jan Prchlík

V kuchyni se pohyboval už od malička, od svých 12 let, kdy pomáhal mamince a babičce. Tatínek jeho snaze vyučit se kuchařem moc nepřál, chtěl, aby syn studoval. Vyučil se v Praze-Klánovicích.

Robert Vano a Naďa Konvalinková

První práci získal na Žofíně v Praze, vařil také v restauraci Abalon nebo V Kapslovně. V kuchyni má rád čisto, nesnáší, když za sebou při vaření někdo nechává nepořádek.

Miluje hovězí maso – steak nebo tatarský biftek. Ve volném čase rád chytá kapry a dělá přednášky o kapřích nástrahách. Je zadaný.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.