Zelňačku z uzených žebírek od šéfkuchaře Jana Prchlíka ochutnal fotograf Robert Vano
Do restaurace Špejchar v Praze-Horních Počernicích jsme pozvali na zelňačku z uzených žebírek fotografa Roberta Vana. K jídlu má blízko. Napsal a nafotil vlastní kuchařku. Polévku nám uvařil a naučil zdejší šéfkuchař Jan Prchlík.
Zelňačka z uzených žebírek:
- 250 g kysaného zelí
- vývar z uzených žeber
- 3 lžičky mleté sladké papriky
- slunečnicový olej
- cibule
- smetana ke šlehání
- sůl
- pepř
- brambory
- jíška
- houby (lišky)
- petrželka
Postup:
1. Z uzených žebírek si připravíme vývar, který nezapomeneme přisolit. Maso ve vodě vaříme asi půl hodiny.
2. Kysané zelí si překrájíme, aby v polévce nebyly velké kousky. Šťávu ale nevyléváme! Do hrnce nalijeme slunečnicový olej a necháme předehřát. Cibuli nakrájíme najemno. Nasypeme do hrnce a necháme zpěnit dorůžova. Poté zaprášíme červenou paprikou a promícháme. Ihned zalijeme připraveným vývarem.
3. Přidáme kysané zelí i se šťávou. Provaříme až do změknutí zelí - přibližně 15 minut.
4. Nakonec zahustíme jíškou (ze sádla a mouky). S množstvím jíšky pracujeme opatrně, jinak bude polévka příliš hustá. Obvykle stačí maximálně dvě polévkové lžíce jíšky. Provaříme přibližně 15 minut.
5. Na závěr přilijeme smetanu pro zjemnění a opět provaříme. Dochutíme solí a pepřem.
6. Maso z žebírek okrájíme a spolu s nakrájenými uvařenými brambory a nakrájenými houbami orestujeme na pánvičce a polévku tím při podávání ozdobíme. Na závěr posypeme čerstvou petrželkou.
Jan Prchlík
V kuchyni se pohyboval už od malička, od svých 12 let, kdy pomáhal mamince a babičce. Tatínek jeho snaze vyučit se kuchařem moc nepřál, chtěl, aby syn studoval. Vyučil se v Praze-Klánovicích.
První práci získal na Žofíně v Praze, vařil také v restauraci Abalon nebo V Kapslovně. V kuchyni má rád čisto, nesnáší, když za sebou při vaření někdo nechává nepořádek.
Miluje hovězí maso – steak nebo tatarský biftek. Ve volném čase rád chytá kapry a dělá přednášky o kapřích nástrahách. Je zadaný.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.