České meruňkové tiramisu. Smetanový krém z bílé čokolády si užila Iva Hüttnerová
Neskutečně jemný dezert v podobě smetanového krému s karamelizovanou bílou čokoládou a domácím meruňkovým kompotem lze charakterizovat jako české tiramisu. Recept s oříškovou drobenkou prozradil Pavel Kyzr, šéfkuchař restaurace U Dvou pánů v Praze. Na degustaci pozvali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal herečku a členku Humoriády Ivu Hüttnerovou.
Smetanový krém
85 ml smetany
142 g bílé čokolády (nebo dle chuti i mléčnou)
115 g cukru krystal
1 vanilkový lusk
3 plátky želatiny
Postup:
Do rendlíku dáme kousky čokolády, které za stálého míchání necháme na sporáku rozpustit a částečně zkaramelizovat do oříškově hnědé barvy.
Jakmile se čokoláda začne lepit ke kastrolu, přilijeme smetanu, kterou zahřejeme na 75 stupňů. Přidáme semínka z vanilkového lusku a po celou dobu zahřívání promícháváme metličkou.
Jakmile dosáhneme teploty 75 stupňů, stáhneme teplotu sporáku a přidáme namočenou želatinu (namáčíme ve vodě cca 4 až 5 minut). Před vložením do rendlíku necháme želatinu okapat.
Směs promícháme a necháme na chvíli odstát. Následně přecedíme přes cedník a nalijeme do připravených forem, ve kterých budeme podávat. Před podáváním necháme vychladnout.
Domácí meruňkový kompot
450 g vypeckovaných čerstvých meruněk
½ vanilkového lusku (jen semínka)
45 g hnědého třtinového cukru
0,05 dcl meruňkové pálenky
Postup:
1/3 vypeckovaných čerstvých meruněk nakrájíme na kousky a zahřejeme v kastrolu. Nepřidáváme žádnou tekutinu! Meruňky musí pustit šťávu a nesmíme je rozvařit úplně na kaši. Poté tyčovým mixerem rozmixujeme do konzistence pyré.
Zbylé meruňky nakrájíme na drobné kostičky, které vyložíme na plech vymazaný máslem. Přidáme semínka z vanilkového lusku a posypeme třtinovým cukrem.
Plech přetáhneme potravinářskou folií, do které uděláme několik dírek. Dáme péct do rozehřáté trouby na 100 stupňů na 2 x 20 minut. Po prvních dvaceti minutách směs promícháme, aby se lépe rozložily chutě.
Po upečení necháme vychladnout a promícháme s pyré a pálenkou.
Oříšková drobenka
75 g hnědého třtinového cukru
75 g hladké mouky
75 g namletých lískových oříšků
75 g másla
Postup:
V misce smícháme hladkou mouku, třtinový cukr, namleté oříšky a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici zatuhnout (cca 45 až 60 minut).
Ztvrdlé těsto nastrouháme na hrubém struhadle na plech s pečicím papírem a pečeme dozlatova v rozehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 10 minut.
Pavel Kyzr
Vyučil se v pražském hotelu InterContinental. Prošel si řadou pražských vyhlášených restaurací. Má rád brazilskou, argentinskou i belgickou kuchyni. Ze všeho nejvíc má rád ale naše domácí česká jídla. Právě takové v moderním stylu vaří a připravuje v restauraci U Dvou pánů v Praze na Ovocném trhu. Je ženatý a má dvě děti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.