České meruňkové tiramisu. Smetanový krém z bílé čokolády si užila Iva Hüttnerová

Neskutečně jemný dezert v podobě smetanového krému s karamelizovanou bílou čokoládou a domácím meruňkovým kompotem lze charakterizovat jako české tiramisu. Recept s oříškovou drobenkou prozradil Pavel Kyzr, šéfkuchař restaurace U Dvou pánů v Praze. Na degustaci pozvali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal herečku a členku Humoriády Ivu Hüttnerovou.

Smetanový krém

85 ml smetany
142 g bílé čokolády (nebo dle chuti i mléčnou)
115 g cukru krystal
1 vanilkový lusk
3 plátky želatiny

Postup:

Do rendlíku dáme kousky čokolády, které za stálého míchání necháme na sporáku rozpustit a částečně zkaramelizovat do oříškově hnědé barvy.

Do rendlíku dáme kousky čokolády, které za stálého míchání necháme na sporáku rozpustit

Jakmile se čokoláda začne lepit ke kastrolu, přilijeme smetanu, kterou zahřejeme na 75 stupňů. Přidáme semínka z vanilkového lusku a po celou dobu zahřívání promícháváme metličkou.

Jakmile dosáhneme teploty 75 stupňů, stáhneme teplotu sporáku a přidáme namočenou želatinu (namáčíme ve vodě cca 4 až 5 minut). Před vložením do rendlíku necháme želatinu okapat.

Čtěte také

Směs promícháme a necháme na chvíli odstát. Následně přecedíme přes cedník a nalijeme do připravených forem, ve kterých budeme podávat. Před podáváním necháme vychladnout.

Domácí meruňkový kompot

450 g vypeckovaných čerstvých meruněk
½ vanilkového lusku (jen semínka)
45 g hnědého třtinového cukru
0,05 dcl meruňkové pálenky

1/3 vypeckovaných čerstvých meruněk nakrájíme na kousky a zahřejeme v kastrolu

Postup:

1/3 vypeckovaných čerstvých meruněk nakrájíme na kousky a zahřejeme v kastrolu. Nepřidáváme žádnou tekutinu! Meruňky musí pustit šťávu a nesmíme je rozvařit úplně na kaši. Poté tyčovým mixerem rozmixujeme do konzistence pyré.

Zbylé meruňky nakrájíme na drobné kostičky, které vyložíme na plech vymazaný máslem. Přidáme semínka z vanilkového lusku a posypeme třtinovým cukrem.

Plech přetáhneme potravinářskou folií, do které uděláme několik dírek. Dáme péct do rozehřáté trouby na 100 stupňů na 2 x 20 minut. Po prvních dvaceti minutách směs promícháme, aby se lépe rozložily chutě.

Po upečení necháme vychladnout a promícháme s pyré a pálenkou.

Oříšková drobenka

75 g hnědého třtinového cukru
75 g hladké mouky
75 g namletých lískových oříšků
75 g másla

Hostem pořadu byla Iva Hüttnerová

Postup:

V misce smícháme hladkou mouku, třtinový cukr, namleté oříšky a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici zatuhnout (cca 45 až 60 minut).

Ztvrdlé těsto nastrouháme na hrubém struhadle na plech s pečicím papírem a pečeme dozlatova v rozehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 10 minut.

Pavel Kyzr

Vyučil se v pražském hotelu InterContinental. Prošel si řadou pražských vyhlášených restaurací. Má rád brazilskou, argentinskou i belgickou kuchyni. Ze všeho nejvíc má rád ale naše domácí česká jídla. Právě takové v moderním stylu vaří a připravuje v restauraci U Dvou pánů v Praze na Ovocném trhu. Je ženatý a má dvě děti.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.