Nejjemnější koprová omáčka se zastřeným vajíčkem a brambory pro Ester Kočičkovou

Koprovou omáčku vaří šéfkuchař restaurantu Kuchyň v Praze v Salmovském paláci Marek Janouch poctivě, dlouze a podle starých receptů na kamnech. Tahle koprová omáčka si žádá čas a odmění se vám jemnou a plnou chutí. Ochutnala ji i moderátorka a zpěvačka Ester Kočičková. Byl to pro ni zážitek!

Koprová omáčka

Ingredience na 5 porcí:

250 g cibule

½ malého svazku čerstvého kopru

1 l mléka

50 g másla na restování

200 ml smetany ke šlehání (33% tuku)

jíška (25 g másla a 50 g hladké mouky)

koprový olej na ozdobu

50 ml kvasného octa

1 lžíce cukru

2 špetky soli

1 špetka pepře

Postup:

Základ omáčky – silnější stonky kopru dáme orestovat na másle spolu s nahrubo nakrájenou cibulí dosklovata. Po té zalijeme cibuli s koprem mlékem a necháme vařit asi 25 minut, aby mléko dostalo chuť kopru.  Po té mléko přecedíme.

Poté ve vedlejším hrnci připravíme jíšku. Nejdříve necháme rozpustit máslo a pak přisypeme mouku. Metlou stále mícháme, aby se směs spojila a začala nám dělat mazlavé hrudky. Takto chvíli restujeme a stále mícháme. Mouka by měla být jen lehce opražená, koprová omáčka je bílá.

Jíšku v hrnci zalijeme přecezeným ochuceným mlékem, za stálého míchání provaříme asi 20 minut, aby se jíška rozpustila. Když omáčka začne houstnout, přidáme ještě 200 ml smetany.

Dochutíme octem svařeným s cukrem a solí. Ocet převáříme, aby byl teplý. Studený ocet by nám omáčku srážel. V závěru dochutíme solí a pepřem dle chuti a nakonec přidáme nasekaný kopr.

Brambory uvaříme zvlášť, zastřená vejce připravíme také zvlášť, ne v omáčce.

Tip:

Koprový olej – jako ozdoba v polévce. Stonky z kopru spaříme, zachladíme, vyždímáme, rozmixujeme s olejem a necháme odstát, aby se odpojila voda, a zbude zelený olej s chutí kopru. 

Marek Janouch

V gastronomii chtěl pracovat odmalička. Jen se rozhodoval mezi číšníkem a kuchařem. Už první hodiny na škole rozhodly o kuchařině.

Po škole nastoupil do steakové restaurace. Po čtyřech letech dostal nabídku pracovat v Ambiente, kde je dodnes. Miluje jednoznačně českou kuchyni. Považuje ji za základ, který by měl ovládat každý kuchař. Líbí se mu, jak je bohatá. Nikdy ji prý nebude znát dokonale. Receptů je strašně moc.

Dnes šéfuje originální restauraci Kuchyň, kde si hosté vybírají jídla přímo na kachlovém sporáku uprostřed sálu.

 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.