Pomrzly vám na jaře meruňky? Nebo spíš onemocněly moniliózou? A broskvoně trpěly kadeřavostí? Dá se tomu předejít

3. listopad 2023

Moniliová spála (úžeh) peckovin napadá především meruňky, slivoně a višně, v menší míře broskvoně nebo třešně. Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají. Vypadají jako spálené. Zasažené květy neopadávají a připomínají poškození mrazem. Kadeřavost broskvoní způsobuje deformace a padání listů, snižuje výnosy, zkracuje životnost stromu a snižuje jeho odolnost vůči mrazu. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Jedna věc je mráz a druhá je moniliová spála. U broskvoní mrazík škody udělá, ale část plodů se zachová. Horší je, že broskvoň nemá třeba do června pořádnou listovou plochu.

Zasychání od moniliózy

Že nám meruňky zničil mráz usuzujeme z toho, že mladé větvičky a listy zavadly, uschly. Říkáme si, spálil je mráz. Jenže on to nebyl mráz, sežehla je monilióza. Dostala se do stromu prostřednictvím květů, které odolaly prvním vlnám mrazů. Hodně zahrádkářů kvůli tomu vzdalo ošetření proti monilii, vždyť opadaly postupně všechny květy. Jenže, do části z nich monilie pronikla a v počasí vlhkém, občas deštivém, chladném, se do stromu pustila s velkou razancí.

Podobné počasí vyhovuje i kadeřavosti broskvoní. Pokud tyto ovocné stromy neošetříme v době květu lísek a v době začátku rašení, pozdější ošetření už nepomůže. Přípravky pro ošetření mají různá jména, ale vždycky je to pro zahrádkáře hydroxid měďnatý. Když se kadeřavost do broskvoní pustí, velké napadení sníží kvalitu ovoce, pokud nějaké na stromku bude. A také násadu květů, odolnost proti mrazům. Ochrana se tedy vyplatí.

Čtěte také

Pěstitelé mnohdy začínají s postřikem už ve chvíli, když broskvoně opadají. Listí shrabou a strom umyjí hydroxidem měďnatým. Existují i další varianty, vedoucí k omezení napadení, třeba certifikované výluhy z dubové kůry, z přesličky, houba Pythium oligandrum, ale s těmi nemám zkušenosti.“

Jak stromy ošetřovat si poslechněte také v reportáži.

Spustit audio