Pozor, aby vám vánoční hvězda ‚nenastydla‘

13. prosinec 2019

Transport v teplotách minimálně okolo 15 stupňů Celsia a postupné zvykání na teploty vyšší, domácí. To jsou základní pravidla pro úspěšné pěstování vánoční hvězdy. A co kamélie, na ty byste si troufli? Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima) by se neměla dostat do prostředí, kde okolo ní klesne teplota pod 10 °C. Na takovém místě obyčejně opadává, žloutnou jí listy. Ze zkušeností s pěstováním ve skleníku vím, že 12-15 °C jí, s omezenou zálivkou, stačilo, aby dobře rostla a barvily se jí listeny. Když klesla teplota pod 5 °C, opadala, při poklesu k nule ‚odešla na věčnost‘ (porouchalo se nám topení, než se opravilo, bylo ve skleníku pár hodin okolo nuly a vánočním hvězdám byl konec).

Až vánoční hvězdu ponesete domů z obchodu, nikde ji nezachlaďte (z prodejny ideálně rychle do vytopeného dopravního prostředku, odtud rychle domů, rozbalit až tak za dvě, tři hodiny). Doma ji držte nejprve v teplotách okolo 18 – 20 °C. Přihnojte, opatrně zalijte. Pozor, je to pryšcovitá rostlina, při poranění mléčí. Mléko může podráždit pokožku, vyvolat alergickou reakci.

Proč vánoční hvězdě opadávají listy?

Pokud žloutnou a opadávají spodní listy, může být na vině nedostatek živin (pohyblivé živiny se přesunují do listů mladších), někdy je na vině zachlazení, rychlý přesun do tepla.

Když opadávají barevné listeny na vrcholu, obyčejně je vánoční hvězda přelitá, nebo nastydla, byla nějaký čas v příliš nízké teplotě.

Zkuste ‚vyšší dívčí‘: kamélie

Oblíbenou květinou do zimních zahrad je kamélie. Nejnáročnější na pěstování bývá první rok poté, kdy ji přinesete domů. Tradiční otužování, tedy umístění do relativního chladu, rosení, přihnojení, to málokdy pomůže. Zpravidla kamélie vykvete jen několika málo květy (pokud vůbec vykvete), ty ostatní ještě v poupěti opadají.

Když ale rostlinu po ‚odkvětu‘ přesadíme do vhodného substrátu, občas ji přihnojíme, budeme trvale držet kořenový bal vlhký, nebudeme ji dávat na sluníčko a na podzim ji včas přesuneme do zimní zahrady (pokud ji tam nenecháme trvale), můžeme se dočkat keře obaleného květy.

Kamélie má ráda podobné podmínky jako rododendron. Miluje stinné polohy s vyšší vzdušnou vlhkostí, humózní, nikdy nevysychající substrát. Nesnáší vápník v půdě, potřebuje kyselou půdní reakci. Na zálivku je vhodná dešťová voda nebo voda zbavená vápenatých solí (lze přidat troškou kyseliny šťavelové). Vysazuje se do substrátu pro vřesovištní rostliny, hnojí se hnojivy pro vápnostřežné rostliny.

Kamélie milují vlhký vzduch a chladno okolo 15 °C. Květy při nesprávné péči opadávají

Pro opad poupat je obyčejně limitující odpovídající teplota a vzdušná vlhkost. Pomáhá i přihnojení rostlinnými životabudiči na list. Nehraje roli, jestli rostlinu otáčíme nebo ne.

Když květy (poupata) opadávají prakticky druhý den po zakoupení, je to způsobeno šokem z marketu. Pozdější opadávání může mít příčinu v domácích podmínkách: vyšší teploty, nízká vzdušná vlhkost, průvan, necitlivé větrání. Žloutnou-li spodní listy, chybívá rostlině výživa, stejnou příčinu mívá i zasolení půdy, přílišná zálivka.“

Spustit audio