Pozor na zaručené tipy pro zahradníky na internetu. Může se jednat o chybně přeložené články ze zahraničních webů

7. říjen 2022

„Nedávno jsem na jednom webu četl, že když nasejete mezi jahody svazenku vratičolistou, necháte jí narůst a na začátku kvetení jí zarýpete, dodáte rostlinám všechny potřebné živiny. Je to buď výmysl nebo chybný překlad z angličtiny či němčiny,“ vypráví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář a pokračuje.

„Zelené hnojení, pokud jde o rostliny, které nepatří k vikvovitým (bobovitým), je jen zdrojem organické hmoty. Například právě svazenka (brutnákovité). Pokud tedy vysejete mezi jahodníky svazenku a porost jahod nepřihnojíte, dopadne to spíš obráceně. Svazenka dokáže lépe zpracovat dostupné živiny a jahodníkům je sebere. Dokud se svazenka úplně nerozloží, jahodníky nedostanou živiny zpátky.

Buďte obezřetní při čtení informací označovaných jako ‚triky zahradníků‘ nebo ‚prozrazená tajemství‘, dost často nemají s poctivou prací zahradníků mnoho společného.

Pokud jde o zelené hnojení vikvovitými rostlinami, setými zkraje podzimu, také se nedočkáte zvýšení úrodnosti přes obsah dusíku. Ony bakterie na vikvovitých nejlépe pracují při teplotách půdy okolo 20°C a vyšších. Zelené hnojení, seté začátkem října, tedy můžete nechat na záhoně až do jara, do dubna, a zarýt ho až měsíc před výsevem či výsadbou teplomilné zeleniny (lilkovité, tykvovité). Zelené hnojení se bude pomalu rozkládat, uvolňovat určité množství živin, které získalo během růstu ze země. Také může sloužit jako houba, nasává a udržuje v sobě vodu z vydatné zálivky, z dešťů.

Ve směsi zeleného hnojení, které teď budete vysévat, by se podle mě mohla objevit nějaká obilovina (ozim), luskovina (ozimý hrách, peluška, některá z ozimých vikví), řepka nebo spíše řepice. Tato směs zeleného hnojení začne na jaře intenzivně růst a musí se zarýt předtím, než obilí začne růst do klasů (než bude vymetat).“

Spustit audio

Související