Pravidla stánkového prodeje. Jak nakoupit a nenapálit se?

Nakupovat dnes můžeme v kamenných obchodech, na internetu nebo v obchodních centrech. Čas od času se ale necháme zlákat nákupem u stánku. Jaké jsou podmínky stánkového prodeje, jaká jsou jeho úskalí a na co si dávat při nakupování u stánku pozor?

Za provozovnu je považován každý stánek, včetně plátěného skládacího stánku na trhu či ulici, který každý den jeho majitel odváží domů. To samé platí i pro pojízdné prodejny.

Pokud mobilní provozovna stojí na pozemku, který patří obci, pak musí obec s jejím umístěním souhlasit. Stejně tak musí vedení obchodního centra povolit umístění stánku v rámci obchodního areálu.

„Každý stánek musí být viditelně označen. Musí být uvedeno, komu patří - to znamená jméno a adresa provozovatele, nebo název firmy a její sídlo, IČO, povolení a ideálně i provozní nebo prodejní doba. Tyto informace by na stánku měly být umístěné i ve chvíli, kdy je stánek zavřený,“ říká mluvčí portálu Poradna věřitele.cz Mgr. Kateřina Procházková.

I při stánkovém prodeji byste měli ke každému kupovanému zboží dostat účtenku pro případ reklamace. Pokud ji nedostanete automaticky, měli byste si ji vyžádat. „Jestli vám ji prodejce odmítne vystavit, nenakupujte u něj,“ radí Kateřina Procházková. Ve chvíli, kdy budete potřebovat zboží reklamovat, nemáte bez účtenky víceméně šanci a vše závisí jen na dobré vůli prodejce.

Údaje pro případnou reklamaci

Ideální by při nákupu u stánku bylo poznamenat si vyvěšené identifikační údaje prodejce. Anebo si je třeba vyfotit mobilem. „To pro případ, že byste přišli zboží vrátit nebo reklamovat a prodejce se svým stánkem už by na místě nebyl,“ vysvětluje Kateřina Procházková.

Mobilní telefon (ilustrační foto)

U některých dražších výrobků nabízených u stánku se může stát, že nemáme na jejich koupi dost peněz. V takové chvíli nám prodejce může nabídnout uzavření úvěrové smlouvy. To bychom ale podle Kateřiny Procházkové rozhodně neměli dělat.

„Jednak za zboží ve finále zaplatíte víc, než kolik reálně stojí. A navíc se z některých smluv, které jsou šikovně napsané, nedá vyvázat. Proto je nezbytné, když už se rozhodnete úvěrovou smlouvu uzavřít, si ji před podpisem důkladně pročíst.“

Pokud s koupeným výrobkem nejste spokojeni, můžete od smlouvy odstoupit. Musíte to ale udělat písemnou formou, a to nejpozději do 14 dnů od nákupu. Zároveň je nutné poslat výpověď doporučeným dopisem, ideálně na dodejku, aby byla jistota, že si ji prodejce převzal.

„Vypovědět musíte nejen kupní ale i úvěrovou smlouvu. A musíte pochopitelně spolu s tím poslat zpátky i zakoupené zboží. Svoje rozhodnutí nemusíte navíc nijak zdůvodňovat,“ připomíná Kateřina Procházková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.