Před špačky vinnou révu ochrání čtyřnohá stráž
"Král Karel s Buškem z Vilhartic teď zasedli si k dubovému stolu - ti dva už pili mnohou číši spolu a zapěli si z plných plic." Nerudovu Romanci o Karlu IV. mnozí z nás dokážou už od školních let přednést, i kdyby je o půlnoci vzbudili. Ale aby ti dva výše zmínění mohli vína popít, nejprve musela dozrát réva. A tu musel vinař vypěstovat. Také byste to chtěli zkusit? Mnoho odrůd pěstuje a rady přináší Miroslav Šmoranc z časopisu Zahrádkář:
Révě se u nás v Měšicích docela daří, v zahradě mám několik odrůd, ovšem převážně určených ke konzumaci. Ze sortimentu, který postupně sázím, vyřazuji odrůdy málo odolné vůči chorobám, pak takové, které nám nechutnají nebo málo plodí.
Dobré zkušenosti
Oblíbil jsem si odrůdy, které mají velké chutné bobule nebo nemají pecky. Postupem času takových odrůd přibývá, díky křížení jsou méně citlivé vůči chorobám, potřebují minimum ošetření. V letošním roce jsme měli u některých odrůd zralé hrozny už v červenci. A nejspíše budeme sklízet až do prvních mrazíků. Ty u nás nastupují někdy až v říjnu a hrozny plné sladké šťávy moc neponičí.
Postřiky
Padlí nebo plíseň révová, šedá hniloba. Kvalitní odrůdy jsou vůči nim odolné a mají další bonus, vyšší odolnost k zimním mrazům. I na Moravě už se začínají pěstovat odolné tzv. PIWI odrůdy na výrobu vína, ale je jich méně. Stolní odrůdy mívají po rodičích, nesoucích tuto odolnost, ovocnou příchuť, třeba jahodovou. Nebo chutnají po borůvkách, černém rybízu, a to je pro vinaře nevhodné. Pokud jsou tedy odolné odrůdy bez této příchuti, voní třeba jako muškát, jsou pro výrobu vína vhodné. Často se už pěstuje například Hibernal, Solaris. Vína z nich jsou oblíbená a u biokonzumentů doslova žádaná.
Sklizeň stolních odrůd
Stolní hrozny se sklízejí v jiné době zralosti, tehdy, když nám chutnají. Nemusí mít mnoho cukru, ale jejich chuť je vyvážená, příjemně sladkokyselá, podle požadavků toho, kdo hrozny jí.
Proti špačkům
Po naší zahradě se pohybuje několik koček a volně běhající pes, špačci mají před touto čtyřnohou stráží respekt. Horší je to s vosami. Ty některé odrůdy přímo přitahují, i když ještě nejsou zralé. Letos zkouším jednotlivé hrozny těchto odrůd ukrýt do sáčků, snad nájezdům vos odolají.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.