Proč na růžích nezůstaly žádné listy nebo listy jiných růží mají vykousaná kolečka?

10. listopad 2023

Listy asi vykousala včela čalounice. Vypadají ozdobně, což pěstitel, toužící po nedotčeném růžovém keříku, neocení. Jejího „uměleckého“ zásahu si navíc většinou všimne až ve chvíli, kdy už včela není přítomna. Pak jsou veškeré zásahy zbytečné. Za opadané listy růží pravděpodobně může černá skvrnitost. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Co dělat, když na našich růžích hostuje včela čalounice růžová? Máme ji hubit nebo se radovat z toho, že v novém roce budeme mít v zahradě opylovatele, i když včely medonosné nedoletí? To je na každém z nás.

Ochrana proti skvrnitosti listů je možná. Vybíráme z nabídky eko, bio nebo konvenčních přípravků. Další cestou je výběr odrůdy. Existují odrůdy náchylné, jiné s běžnou citlivostí, s citlivostí menší nebo takové, které jsou vůči houbovým chorobám hodně odolné. Pokud je budete hledat, ptejte se po těch, které nesou označení ADR.

Keře, které jsou zasažené černou skvrnitostí, před zimou raději více nakopčíme. Nemusejí mít pletiva dostatečně vyzrálá, vždyť neměly prakticky žádnou listovou plochu na výrobu asimilátů. Řez provedeme až na jaře. Ale už teď můžeme přihnojit, aby rostliny měly v době rašení, tedy startu do nové sezony, živiny k solidnímu růstu. I dobrá výživa dokáže zvýšit odolnost vůči chorobám.“

Černá skvrnitost růží

Růže reaguje dvěma způsoby

Černá skvrnitost růží, to je závažné onemocnění, které vypadá zpočátku nenápadně. Objeví se drobné černé skvrny, které později splynou ve větší. „Někdy bývají nafialovělé, žlutě orámované,“ vysvětluje Jiří Žlebčík z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích. „Dá se říct, že růže reaguje dvěma způsoby. Buď najednou shodí každý nemocný list, pak se změní počasí a růže je za měsíc zdravá. Druhou možností je, že si listy drží, nanejvýš jdou do kolmé polohy a růže pak vypadá dost zoufale.“

V tom případě napadené listy sesbíráme, už jen z estetických důvodů. Růže zaléváme jenom ke kořenům, ne na list (to platí obecně, i u dalších chorob). Důležitý je, jak jsme už zmínili, výběr odrůd. „Dá se říci, že růže, které byly vyšlechtěny v posledním ¼ století, jsou výrazně odolnější. Ale neexistuje žádná odrůda, která by byla z principu rezistentní proti černé skvrnitosti,“ dodává Jiří Žlebčík.

Spustit audio