Proč orchidejím ‚gumovatí‘ listy?

9. říjen 2020

Troufám si tipnout, že i vy je máte doma. Jste okouzleni jejich krásou, hýčkáte je a chlubíte se jimi. Možná si občas položíte otázku, zda péče, kterou jim poskytujete, je správná. Anebo jste začátečníci, vaše orchideje rodu Phalaenopsis nejsou v kondici a vy se bojíte, že jste udělali něco špatně. Co například znamená, když jim ‚gumovatí‘ listy? Čím to je, jak to napravit? Odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Pěstoval jsem orchideje víc než deset let, i Phalaenopsisy (můrovce), ale s ‚gumovatěním‘ listů jsem se nesetkal. Mohlo by to znamenat, že rostlina nemá schopnost nasáknout vodu. Nemá kořeny, nerosíme ji, nesprchujeme, nenamáčíme bal s kořeny do vody.

Rostliny mají schopnost vydržet bez vody mezi jednotlivým namáčením kořenového balu (interval 2-3 týdny, na dvě hodiny) bez poklesu napětí vody v listech. Bez vadnutí. Zdravé rostlině, pěstované tak, aby prospívala, kořeny neuhnívají. Uhnívání je důsledkem nějaké chyby, nejspíše časté zálivky, nevhodného substrátu. Ten by měl být vzdušný, dobře prosychající, ne moc nasáklivý. Pokud nechcete substrát kupovat, použijte borovou kůru, která ležela rok na větru, dešti. Kousky tak 1-2 cm velké.

Uhnívající kořeny svědčí o přelití rostliny

Kořeny bývají u domácího pěstování orchidejí sezonní záležitostí. Nerostou pořád, staré ztrácejí na funkci, schnou a pak se objeví nové. Vadnoucí rostlinu bych namočil i s listovou růžicí tak na hodinu do vody (cca 20 °C), s trochou hnojiva na orchideje. Květináč bych překryl velkým průhledným pytlíkem z mikrotenu nebo jiného plastu, kterému bych ustřihl rohy (otvory asi 2 cm). Pokud se do dvou dnů pevnost a tuhost listů nevrátí, doporučuji koupit novou rostlinu.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.