Projekt Život v kufříku pomáhá dětem uchovat vzpomínky

16. březen 2021

Odložené děti často neznají svoji minulost. Díky pletařkám z Příbramska teď v kufříku najdou s láskou pletené vzpomínky na první měsíce života. Projekt Život v kufříku tak propojil hned několik generací.

V České republice bývá každý rok odloženo či odebráno až 500 dětí. Během prvních let života se často ocitnou hned na několika místech náhradní péče a informace z tohoto období bývají nenávratně ztraceny.

„Když jsem přijímala svoje první dítě, tak jsem ho přebírala z kojeneckého ústavu. Bylo mu 9 měsíců a za celých 9 měsíců měl jenom tři fotky. Dostala jsem ho nahatého, bez jakékoliv hračky, bez všeho,“ vzpomíná dočasná pěstounka Radka Švecová. Dětské vzpomínky jsou však podle ní velmi důležité. „Tomu děťátku jsem založila takovou krabičku a do ní jsem dávala všechny důležité věci, které jsme pak spolu s ním předali do jeho nové rodiny, která pak mohla na to navázat. Neměl v tom svém životě žádné bílé místo a mohl říci, že v tu dobu byl tam a tam.“

První okamžiky života odložených  miminek zaznamenávají sestřičky v porodnici

Iva Barnincová a Martina Opava proto před časem založily nadační fond La Vida Loca a rozjely projekt Život v kufříku. Děti v porodnici tak dostávají na cestu první výbavičku do života. „Jednou z nejdůležitějších částí je památníček, který obsahuje informace o miminku, o prvním dnu. Nachází se zde otisky ručiček a nožiček a přání od sestřiček. Dále kufřík obsahuje unikátní hračku a obleček, fotoalbum, dudlík a první lahvičku,“ popisuje Iva Barnincová.

Pletené a háčkované svetříky a hračky jsou pro každé dítě unikátní, stejně tak, jako je unikátní každé dítě. Originální kousky se daří získávat díky takzvané Pletařské výzvě. „Daly jsme takovou výzvu pro všechny seniorky, pro všechny dámy, které mají zlaté ruce a umí plést a háčkovat, aby nám vyrobily tyto hračky s tím, že hračky ukládáme do kufříků a distribuujeme je do porodnic po celé republice,“ vysvětluje Iva Barnincová.

Za projektem Život v kufříku stojí Iva Barnincová a Martina Otava

K výzvě se s chutí přidal i spolek Babíkov pod vedením jeho zakladatelky Gabriely Šejbové. „Co se týká věcí pro miminka, tak jsme je dávaly na oddělení šestinedělí v příbramské oblastní nemocnici. Tam každé miminko, které se narodí, dostane svoje vlastní bačkůrky jako dárek. Zároveň jim šijeme čepičky,“ usmívá se Gabriela Šejbová. „Tvoří pro nás senioři v domovech seniorů, kteří tam pobývají, aby si zkrátili čas, ale i senioři, kteří pobývají doma.“

Pletařská výzva pomáhá nejenom dětem, ale i seniorkám. Mnohé z nich totiž v pletení pro miminka našly opět smysl života a do bačkůrek vplétají všechnu lásku, kterou mají. Projekt Život v kufříku tak spojuje hned několik generací.

Díky pletařské výzvě nacházejí obyvatelky domovů pro seniory nový smysl života
Spustit audio

Související