Tahací harmoniky jdou zase do módy. Mezi hráči přibývají mladí lidé

9. březen 2021

Hořovická továrna na akordeony a heligonky má stoletou tradici. Hudební nástroje tady vyrábějí ručně a každému kusu věnují speciální pozornost. Konkurenční výrobky ze zahraniční chtějí porazit kvalitou. Firmě Delicia se dokonce daří natolik, že se navzdory krizi nebojí investovat do nových strojů v truhlárně.

„Tradice výroby akordeonů v Hořovicích spadá již do roku 1920, kdy s výrobou akordeonů začal pan Josef Kebrle,“ říká současná majitelka firmy Stanislava Koutná. V roce 1963 byla zaregistrovaná ochranná známka Delicia a od té doby probíhá výroba akordeonů pod touto značkou. Zdejší výrobní závod obýval velkou budovu v areálu na okraji Hořovic, teď sídlí v několika menších dílnách.

Doby, kdy se v továrně vyráběly tisíce kusů hudebních nástrojů, jsou pryč. „Vyrobíme asi tak kolem 500 kusů za rok, ovšem kvalita je nesrovnatelná s kvalitou za dob socialismu, protože my, abychom se udrželi na světovém trhu, musíme vyrábět pouze velmi kvalitní výrobky, které mohou konkurovat tradičním italským nebo německým akordeonům.“

Tato heligonka značky Hlaváček už čeká až si ji vyzvedne nový majitel, kterým je divadelník a hudebník Jiří Suchý

Obchodní manažerka Věra Eschnerová má v plánu naučit se hrát na akordeon, aby mohla zákazníkům při výběru lépe poradit. Už teď zná na nástrojích každý technický detail. V akordeonu se nachází na tři tisíce součástek. Základ hudebního nástroje vzniká v truhlárně. Tělo akordeonu se později potahuje celuloidem a leští se speciální pastou. Precizní práce při montáži mechaniky je možná jen díky dlouholetým zkušenostem jednotlivých zaměstnanců.

Tahací harmoniky jdou prý zase do módy a mezi hráči přibývá mladých lidí. I když firma v poslední době přišla o zakázky ze zahraničí, českých zákazníků je stále víc.

Paradoxně tomu napomohla i současná krize, kdy jsou lidé hodně doma a nudí se. Mnozí z nich se snaží oprášit téměř zapomenuté dovednosti ze školních let. Výjimkou nejsou ani lidé, kteří se rozhodli začít učit na hudební nástroj až v pozdějším věku. Někteří z nich se možná inspirovali u kapely Jelen, která na vystoupeních využívá právě akordeon z Hořovic. Heligonku značky Hlaváček si nedávno objednal do svého divadla také Jiří Suchý.

Spustit audio

Související