Restované tygří krevety s chilli a česnekem nadchly svou jednoduchostí zpěvačku z Kamélií Hanu Buštíkovou

Všechny milovníky svěžích středomořských chutí potěší jednoduchý recept od šéfkuchaře Pavla Macků z Villy Saint Tropez v Praze Pavla Macků. Nadšené z restovaných tygřích krevet s chilli a česnekem byly i milovnice krevet – Naďa Konvalinková a zpěvačka Hana Buštíková.

 

Restované tygří krevety s chilli a česnekem

Ingredience na 4 porce:

16 tygřích krevet

½ čerstvé feferonky

2 stroužky česneku

olivový olej

sůl

pepř

oříšek másla

100 ml bílého vína

vanička čerstvé rukoly (rokety)

cherry rajčata

Postup:

Čerstvou rukolu (česky roketu) smícháme s rajčátky, nakrájenými na čtvrtiny, osolíme, zakápneme olivovým olejem, opepříme a dobře promícháme.

Krevety kupte nejlépe bez hlav, jen s ocasy. Sloupneme skořápky, vyndáme střívko, které se nachází nahoře ve středu krevety (na rozdíl od žaludku, který je na konci ocasu). Čerstvou krevetu poznáme podle struktury masa, která by měla být pevná.

Rozpálíme pánev, nalijeme na ni olivový olej a přidáme krevety, které jsou před úpravou šedé a na oleji restováním zrůžoví. Česnek nakrájíme na plátky, přidáme na pánev spolu s papričkou, posolíme a promícháme nejlépe nadhazováním, aby se neničila struktura krevet.  Přidáme máslo a podlijeme bílým vínem. Příprava trvá asi 2 minuty.

Při servírování salátek ještě polijeme šťávou z orestovaných krevet. Jako přílohu lze použít toust.

Pavel Macků

Pochází z kuchařské rodiny, kuchařině se věnuje i jeho bratr a často si vyměňují recepty a radí se. Ale doma prý vaří maminka. Rád připravuje lehká jídla, nabízí hostům ryby a v restauraci ve Ville Saint Tropez vaří lehká a zajímavá středomořská jídla.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.