Řezaný, v kontejneru nebo z půjčovny. Jak správně pečovat o vánoční stromeček?

15. prosinec 2023

Kdo si i letos stromek koupí, borovičku, smrček nebo jedli, řezanou či v kontejneru, před přesunem na místo určení by ji měl nechat v chladnu a postupně aklimatizovat. A jak fungují půjčovny vánočních stromků? Vybraný stromek přivezou, odvezou a připojí návod, jak se o stromek postarat. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Půjčovat si něco, něco sdílet, je dnes docela moderní. A tak existují i půjčovny vánočních stromků. Stromek vysoký přibližně 80 až 180 centimetrů, dle vašeho výběru, vám půjčí na 14 dnů. V ceně bývá dovoz i odvoz stromku, součástí balení je návod na ošetřování. Půjčovna po vrácení stromky v kondici vysazuje do lesa. Třeba do takového, který byl postižený kůrovcovou kalamitou.

Vánoční stromky v květináči (kontejneru), nachystané k zimnímu spánku, zmateme tím, když je přeneseme do tepla. Začnou dýchat, žít, probudí se k růstu. Když je po Vánocích vystrčíme ven, mladé přírůstky zmrznou a stromek odejde.

Stromky v květináči nechávejte v teplé místnosti jen 3 až 4 dny

Pokud tedy chcete mít doma na Vánoce stromek v květináči, měli byste ho, až ho pořídíte, ‚ubytovat‘ na chladném místě, kde nemrzne. A do svátečního pokoje ho přenést jen na tři dny. A pak ho vrátit do chladu. Nebo ho ozdobit a nechat v chladu a na světle, třeba v hale, na chodbě, v zimní zahradě, a do pokoje si dát jen adventní věnec, ozdobenou větev jehličnanu nebo barborky,“ doporučuje Ivan Dvořák.

Když přestane mrznout, můžete stromek z chladného místa v domě vystěhovat na zahradu a na jaře ho vysadit. Nebo i dřív, bude-li teplá zima. Teploty by se ale měly pohybovat okolo deseti stupňů nad nulou. Při vysazování do zahrady myslete na to, že sázíte strom a zjistěte si, do jaké výšky a šířky doroste.

Alespoň část kůry na spodní části kmene ponechte, strom saje vodu pletivy pod kůrou

A jak na řezaný stromek? Nejprve rada týkající se výběru vánočního stromku. Čím je strom čerstvější, tím je těžší, protože je v něm víc vody. Až stromek koupíte, do Štědrého dne ho nechte na chladném místě (balkon, terasa, sklep,…), zkraťte mu kmen o pár centimetrů a vložte ho do nádoby s vodou. I stojan, do kterého se pak vánoční stromek přesune, by měl mít nádobku na vodu. Pravidelně ji dolévejte. Do vody by měla sahat i kůra stromku (alespoň část jí na spodní části kmene ponechte), protože strom saje vodu pletivy pod kůrou.

A po svátcích můžete řezaný stromek zbavit větví a použít jako oporu v zahradě. Stane se užitečným pomocníkem a zároveň zůstane vzpomínkou na uplynulé Vánoce.

Spustit audio