Sázíme trvalky, cibuloviny, rybíz nebo angrešt

27. září 2019

První podzimní dny na zahrádce lákají k pilné práci, zvlášť pokud jsou slunečné. Sázíme jahody, trvalky, cibuloviny. Anebo keříky s drobným bobulovým ovocem. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Ještě můžeme vysazovat jahody, pokud jsme to nestihli dřív. Naprosto spolehlivě tak do 300 metrů nad mořem, ve vyšších polohách bych za úspěch akce ruku do ohně nedal. Na trhu je sadba rybízu, angreštu. Mají-li kmínek, vyvážeme ho ke kolíku, který by měl být delší než stromek a procházet korunkou. Pokud se nám kmínek nezdá být optimálně rovný, můžeme ho vyvázat roubovací páskou i na několika místech pod korunkou. To ale jen asi na rok či dva. Pak stačí ponechat úvazek v korunce nad roubem.

Rybíz i angrešt je ovoce plodné. Ale pokud stanoviště nevyhnojíme před výsadbou, neuděláme solidní jámu pro zasazení (klidně 50 x 50 x 50 cm), nemůžeme od keříků čekat na horších půdách a stanovištích nějaký vysoký výnos a bujný růst.

Touto dobou také nakupujeme trvalky. Vylepšujeme místa, kam je budeme sázet, kompostem nebo substrátem z obchodu. Sázíme je s rozvolněnými kořeny a odrolenou rašelinou. Lépe se tak ujímají, kořeny se rozrůstají do okolí, lépe přezimují. Když rostlinu posadíme do jamky jako vyklepnutou bábovku, můžeme se se zlou potázat, prostě se nechytí.

Na podzim vysazujeme trvalky, rozvolníme kořeny, nezapomínáme zalévat

I když se mnohdy zdá, že je venku teď na podzim dost vlhko, je třeba po vysazení rostliny zalévat. Navíc, ještě i nyní bývá tolik slunce, že čerstvá výsadba bude ráda za přistínění rohoží nebo textilií.

Postaráme se také o cibuloviny a hlíznaté rostliny. Lepší je vyrýt jiřinky, gladioly, kany a třeba tigridie, hymenokalisy, dokud je sucho, než se s nimi trápit po deštích. Jiřinkám necháme košťálky asi 10 cm dlouhé, stejně tak kanám. Hymenokalisům, gladiolám, tigridiím, acidanterám je ukroutíme opatrně u hlízy. Snižuje se tím riziko přenosu třásněnek z porostu na hlízy, a příští jaro zpátky do půdy. Když v půdě necháme brut (malé korálky) z mečíků (gladiol), přezimuje a příští jaro z něj narostou větší hlízky.

Tulipány a narcisy do volné půdy ještě nedáváme, ale pokud bychom je chtěli rychlit, pak už ano. V nádobě by měly mít asi 10 cm pod cibulí, tulipány tak polovičku nad ní, narcis může být vysazen zároveň s povrchem, jako na jaře dáváme sazečku.“

Spustit audio