Středočeský kraj aktivoval krizové plány a navrhuje uvolnit na humanitární pomoc Ukrajině 10 milionů korun

24. únor 2022 16:00

Středočeský kraj dnes aktivizoval krizové plány pro případ mezinárodního válečného konfliktu včetně ubytovacích kapacit pro válečné uprchlíky. Vedení hejtmanství zároveň navrhuje uvolnit deset milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině a vypovědět memoranda o spolupráci s Moskevskou a Astrachaňskou oblastí dojednaná v minulosti. O obou návrzích budou jednat krajští zastupitelé na pondělním řádném zasedání, řekl dnes ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.

Rada kraje podle něj postup Ruska ostře odsoudila a vyjádřila plnou solidaritu Ukrajině a jejímu lidu. "Jako hejtmanka Středočeského kraje spolu se svými radními důrazně odsuzujeme odpornou a podle našeho názoru bezprecedentní agresi Ruska na Ukrajině. Není možné přihlížet, je to útok na Evropu, na její nezávislost a na její svobodu. Odveta musí být podle našeho názoru důrazná a jednotná," uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN) ve vyjádření pro ČTK. 

Čtěte také

Už brzy ráno podle ní kraj aktivizoval krizové plány pro případ mezinárodního válečného konfliktu včetně ubytovacích kapacit pro případné válečné uprchlíky. "Musíme si uvědomit, že se nás to opravdu zásadně týká, a to i protože ve zdravotnictví či například sociálních službách pracuje velké množství ukrajinských zdravotních sester nebo i lékařů. Současně máme například velké množství ukrajinských řidičů ve veřejné dopravě," upozornila hejtmanka. 

Poukázala na to, že tito lidé se podle zkušeností z válečného konfliktu v roce 2014 na Donbasu musí povinně přihlásit a sloužit ukrajinskému státu v době válečného konfliktu. "Takže všichni tito zaměstnanci mohou odjet a v tu chvíli se ocitáme v dalších problémech, které musíme také řešit. Situace se nás tak týká opravdu bezprostředně," dodala Pecková. 

autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio