Strojvedoucí Veronika: Mým největším koníčkem je železnice

21. leden 2021

Veronika Vašková je 24letá žena, která pochází z Ostravy, aktuálně žije v Praze a do práce dojíždí do Pardubic. Tam řídí malé motoráčky a Regionovy.

Zhruba před deseti lety, když se po deváté třídě hlásila na Střední školu technickou v Ostravě, napadlo Veroniku Vaškovou, že by chtěla řídit lokomotivy. Zvolila proto zaměření na železniční dopravu. „Po maturitě jsem se dostala do Prahy, kde jsem pracovala např. jako vlakvedoucí, skladník přepravy, informátor a dispečer na nákladní dopravě. A právě tam jsem zatoužila nesedět v kanceláři, ale řídit mašinu a prohánět se po kolejích krajinou,“ popisuje Veronika, jaká byla její cesta do kabiny strojvedoucí.

Strojvedoucí Veronika Vašková

V době výcviku zažila jednu skutečně horkou chvilku: „Je to opravdu nepříjemný pocit, když vjede na trať auto. Byla jsem metr od něj. Houkala jsem, rychlobrzda… paní řidička podle mě vůbec nevěděla, že jede vlak. Jakoby se nechumelilo, prostě přejela přes přejezd,“ vypráví svůj nepříjemný zážitek Veronika Vašková.

U Českých drah pracuje v pozici strojvedoucí zhruba rok. Jezdí s malými motoráčky, ale v budoucnu by chtěla řídit i elektriky (elektrické lokomotivy) a jezdit po celé republice. Taky by ráda školila a vychovávala nové železniční generace. A co dělá ve volném čase? Jejím největším koníčkem je, k velkému překvapení, železnice.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.