Sýrové suflé s ořechy pekl pro herečku Zdenu Herfortovou šéfkuchař Petr Řáda

Usedlost Salabka stojí už několik staletí na viniční stráni v Praze-Troji. Dnes v ní sídlí stejnojmenná restaurace, které šéfuje Petr Řáda. Talentovaný kuchař naučil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala péct sýrové suflé s bílým vínem a ořechy, kterým pohostil i herečku Zdenu Herfortovou.

Sýrové suflé s ořechy

100 – 150 g plísňového sýra (například Roquefort)
8 vajec
130 g hladké mouky
130 ml plnotučného mléka
130 g másla
sůl
pepř
kapka bílého vína
ořechy, jablka nebo hrušky

Postup:

Z vajíček oddělíme do jedné misky bílky a do druhé misky žloutky.

Na pánvičce si rozpustíme máslo. Pak přidáme hladkou mouku a vytvoříme v podstatě máslovou jíšku. Za stálého míchání provaříme 3 až 4 minuty

Na pánvičce si rozpustíme máslo. Pak přidáme hladkou mouku a vytvoříme v podstatě máslovou jíšku. Za stálého míchání provaříme 3 až 4 minuty. Pak přilijeme mléko a pokračujeme v míchání. Takto připravenou směs dáme do mísy, přidáme žloutky a vše tyčovým mixerem rozmixujeme. Do vzniklé husté kaše vložíme na kousky rozdrobený sýr. Směs necháme vychladnout.

Z bílků si metličkou vyšleháme sníh, který pomalu vmícháme do vychladlé směsi. Ideální je vmíchat sníh po částech. Na závěr přimícháme nakrájené ovoce nebo ořechy dle naší chuti.

Zapékací misky vymažeme máslem a moukou a naplníme těstem malinko pod okraj. Při pečení těsto nakyne, proto je třeba počítat při plnění s malou rezervou. Pečeme ve vodní lázni (misky vložíme do trouby do pekáče s vodou – cca 2cm) 20 minut v rozehřáté troubě na 170 – 180 stupňů. Při pečení troubu neotvírejte!

Patrik Rozehnal, Zdena Herfortová, Naďa Konvalinková, Petr Řáda

Podáváme jako předkrm například s kompotem. Sladká verze, v níž sýr nahradíme čokoládou, se hodí jako dezert.

Petr Řáda

Začínal ve vyhlášeném pražském hotelu Savoy, vařil nejen na starém kontinentě v Londýnském Haycock Hotel, ale zkušenosti získával i v několika jihoafrických restauracích na Westerncape nebo luxusních francouzských podnicích se jménem známého Jacquese Pepina. Působil také na zaoceánských lodích společnosti Oceania Cruises Luxury. Miluje slunce, ryby a vaření z čerstvých surovin.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.