Sýry dělané doma s láskou chutnají lépe než kupované. Potřebujete jen velký hrnec a teploměr

20. únor 2022 06:40

Domácí tvaroh nebo sýrové korbáčky si můžete vyrobit doma na kuchyňské lince v paneláku. Chce to jenom trochu trpělivosti, kvalitní mléko a základní znalost postupů. Možná vás překvapí, jak je to jednoduché.

Naučné středisko ekologické výchovy Kladno-Čabárna pro zájemce pořádá celou řadu zajímavých workshopů. Tento víkend se zaměřili na zpracování mléka. Kurz byl určený pro začínající sýraře. Sjeli se tam drobní chovatelé i lidé, kteří žádná zvířata nemají, ale rádi nakupují mléko přímo od farmářů. Zájem byl obrovský, takže lektorky museli zájemce odmítat. V dohledné době proto plánují udělat další podobně zaměřený kurz.

 

Lidé si na několika stanovištích mohli vyzkoušet výrobu čerstvých sýrů, korbáčků nebo sýru halumi. Pracovalo se hlavně s kravským mlékem, ale hodně se diskutovalo také o mléce kozím. Účastníci dostali tipy, jak mléko správně uchovávat a kde nakoupit pomůcky, které výrobu sýrů usnadní. Podle lektorek Lenky Táborské a Moniky Novotné není výroba sýrů složitá, chce to jen hlídat čas a teploměr. Sýry dělané s láskou prý skvěle chutnají a při výrobě se zabaví celá rodina včetně dětí.

 

Projektová manažerka ekocentra Dana Belušová v dohledné době připravuje i další kurzy. Chovatelům zvířat chtějí radit nejenom se zpracováním mléka, ale také třeba jak zpracovat ovčí vlnu. Už příští týden se můžete v ekocentru naučit vyrábět domky pro hmyz a na březen se chystají kurzy šití.

autoři: Barbora Kvapilová , Von
Spustit audio