Tak dobré „indiánky“, že u nich ztratíte slov, upekl cukrář Lukáš Skála pro Marii Tomsovou

Vydali jsme se tentokrát do cukrářské dílny Lukáše Skály nazvané jednoduše Cukrář. Chtěli jsme naučit dělat slavné české „indiánky“ od základu. Triky prozradil Nadě Konvalinkové a Patriku Rozehnalovi v pořadu Pochoutky na talíři a nadchla se pro ně jinak odpůrkyně sladkého – bývalá televizní hlasatelka Marie Tomsová.

Indiánky

Recept na takový indiánek sestává ze tří základních částí. Nejdřív si musíme upéct piškotový základ, pak umíchat bílkový krém a nakonec připravit i čokoládu, do které se indiánky namáčí. Nejlepší jsou ještě čerstvé.

Těsto na buflery – piškoty na indiánky

Ingredience:

7 vajec
200 g cukru
20 g krémového prášku nebo vanilkového pudingu
150 g hladké mouka (prosáté)

Postup:


Pečlivě oddělíme bílky a žloutky, protože bílek „nesnáší“ tuk a špatně se z něho potom vyšlehává sníh. Cukr dáváme s bílky šlehat hned, vytvoří se hustá krémová konzistence bílkového sněhu a lépe se zašlehávají další ingredience, sníh nepadá.

Vedle v misce lehce našleháme žloutky, přidáme trošku bílkového sněhu a směs přidáme k ostatním bílkům. Přidáme prosátou mouku a rychle zlehka promícháme, přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.

Stříkáme na pečící papír půlkoule v průměru 5 – 6 cm a musíme počítat s tím, že těsto se ještě zvedne. Musí se pracovat rychle, aby hmota nespadla a buflery (piškotové korpusy) nebyly rozteklé.

Bílkový krém

Ingredience:

čerstvé bílky – 1 díl
cukr – 2 díly

Postup

Jeden díl cukru se postupně zašlehává do tuha (na rozdíl od buflerů) – za metlou se dělá stopa. Ušleháme tedy pevný sníh.

Druhý díl cukru se vaří s vodou – nesmí se míchat, aby směs necukernatěla. Přivedeme směs k varu (120°C). Ještě horký cukrový rozvar se zalévá postupně za stálého míchání do bílků (tím se bílky pasterizují). Promícháváme v robotu asi 5 minut.

Krém tak vymícháme do mírného zchladnutí. Naplníme kréme do cukrářského sáčku a vlahý stříkáme na předem upečené buflery.

Vrstvy krému by měly být čtyři. Trubička by se měla držet kolmo a po nanesení první vrstvy protlačíme trubičku do středu, vyjedeme nahoru a děláme další vrstvu. Nahoře by měla být malá špička. Necháme je lehce zachladit v lednici

Čokoládová poleva

Ingredience:

čokoláda (70% tuku) – 3 díly
kakaové máslo – 1 díl

Postup:

Čokoláda (70%) - francouzská valrhona se rozehřeje ve vodní lázni. Pokud je hodně hustá a nedaly by se do ní namáčet indiánky, zředí se kakaovým máslem v poměru 3:1. Krém se musí stále míchat, aby se nezačaly dělat bublinky.

Rozpuštěná čokoláda by měla mít 31 °C. Indiánek se vezme za bufler a vzhůru nohama se ponoří do čokolády. Pak se převrátí zpět a čokoláda se nechá zatuhnout.

Lukáš Skála

Dělá cukrařinu způsobem, aby chutnala i jemu. Vyučil se u svého otce a výuční list na cukráře získal v hotelu InterContinental. Dodnes tvrdí, že nejlepší bábovku peče jeho maminka. Sám doma peče akorát kachnu, sladkému se věnuje jen v práci. V prosinci 2017 si splnil sen a otevřel si cukrářskou továrnu – podnik, který nese jeho jméno a kde peče ty nejlepší české i mezinárodní zákusky.

Tip Marie Tomsové - Banánový koláč

Ingredience:

2 – 3 banány přezrálé banány
1 hrnek cukru
1 hrnek oleje
2 hrnky hladké nebo polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
hrst nasekaných ořechů
hrst nasekané čokolády
2 – 3 vajíčka

Postup:

Přezrálé banány se rozmixují v mixéru. Vše se smíchá dohromady, těsto se nalije na plech, a cca 45 minut se peče na 170 °C.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.